knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Archief

Open Doek Turnhout 2012 – Nuri Bilge Ceylan ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA

29 april 2012

Open Doek Turnhout 2012 – Nuri Bilge Ceylan ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA

Vier keer viel de Turkse cineast Nuri Bilge Ceylan reeds in de prijzen te Cannes. In 2011 deelde hij de Gouden Palm met ?Le gamin au v?lo? van de gebroeders Dardenne.

Zijn ?Once upon a time in Anatolia? is een filmisch en filosofisch meesterwerk.

De film opent ietwat absurdistisch als een omgekeerde crimi: de daders van een moord? zijn gevat en hebben bekend en dus trommelt de politiechef? snel de officier van justitie op voor een nachtelijke zoektocht naar het lijk.?Het zou nabij een bron begraven zijn waarbij in de buurt een ronde boom en een vlak pas geploegd veld voorbij een oude brug.?De colonne start de zoektocht met een jeep van de gendarmes en twee politiewagens waarin de officier van justitie, de beide moordenaars, de politiechef, de arts en de secretaris, gravers en chauffeurs.?De mannenqueeste wordt alleen belicht door het gouden schijnsel van de koplampen van de auto?s waarbinnen de inzittenden hun beslommeringen, angsten en verlangens ventileren. De grappen en grollen zijn meesterlijk en situeren het leven op het Anatolische platteland, ver van de macht en de stedelijke kultuur.

De moordenaars slagen er echter niet in de plaats van het lijk terug te vinden.?De nacht wordt lang. Tijdens een rustpauze bij de burgemeester van een nabijgelegen dorp wordt de inwendige mens versterkt en probeert de gastvrije burgervader met de verkiezingen voor een derde termijn voor de deur toestemming voor een mortuarium los te peuteren van de officie van justitie. Als emigratiedorp vinden ze koelcellen voor de doden noodzakelijk, gezien de familieleden uit West-Europa anders met een stinkend lijk geconfronteerd worden wanneer ze arriveren voor de ter aarde bestelling.

Wanneer de elektriciteit uitvalt, verschijnt in chiaroscuro de bloedmooie dochter van de heer des huizes met een olielamp en thee voor de indommelende gasten.?Bij ieder van hen start dit beeld de slaapdronken herinneringen aan het falen van hun liefdesleven.?De politiechef heeft een bazige vrouw en een ziek kind, de arts treurt om een verbroken relatie, de procureur begint langzaam de waarheid over zijn plots gestorven echtgenote onder ogen te zien. De moordenaars zien hun slachtoffer levend en wel.

‘Als er ergens een zak met wormen gevonden wordt, is er altijd een vrouw in het spel’, zegt een van de politiemannen profetisch.

In een 160 minuten durende filmische zoektocht – grotendeels in het donker met als geluid nauwelijks meer dan achtergrondgeluiden uit de Anatolische natuur – blijkt iedere hoofdrolspeler beter af met het verhullen, verzwijgen en veinzen van waarheden om het leven in mensengemeenschappen op het platteland draaglijk te houden voor de anderen en henzelf.

In de talloos eendere valleien, bij de oeroude bronnen, onder de knoestig verweerde bomen heeft de wind veel geheimen toegedekt. Niet alleen de schrikwekkende Hettitische beelden van 3000 jaar oud die door de bliksem verlicht de in het duister plassende arts uit de stad beklemmen. De lokale chauffeur met dienst doet zijn ontdekking af met de overvloed aan oeroude beelden en rotsgravures in heel de streek, waar dokter Cemal uit de grootstad is aangespoeld na een gebroken relatie.

In de ontwikkeling van het filmverhaal schuift de figuur van Dokter Cemal? zoals een moderne Tsjechow geleidelijk naar de voorgrond. Hij is degene die observeert, die ziet, hoort en niet spreken kan. Maar die ook de mensen die bij hem te rade komen met hun groot en klein leed analyseert. In het finale vraaggesprek met de officier van justitie over schuld, verantwoordelijkheid, boete en pijn weet hij door maieutiek de zelfverzekerde officier te verlossen van de voor hem cruciale plotse en voorspelde dood van zijn jonge vrouw. ?De districtsarts neemt ook de finale beslissingen over de waarheid en dus het verdere levenslot van de weduwe en het weeskind wanneer hij het autopsierapport vervalst.

De moordenaar had in een dronken bui het slachtoffer deelgenoot gemaakt aan het grote geheim: zijn zoon was door hem verwekt en niet door de wettelijke vader.?Nadien zagen zij geen andere oplossing om moeder en kind te beschermen dan een moord op die gekrenkte vader. Een goede district-dokter waakt over de menselijkheid, voor de overlevenden.

Zonder meer is Ceylans ‘Once upon a time in Anatolia’ een van de beste films sinds jaren.

 

 

 

 

 

Archief

Open Doek Turnhout 2012 – Zhang Yimou UNDER THE HAWTHORN TREE & Ann Hui A SIMPLE LIFE

29 april 2012

Zhang Yimou UNDER THE HAWTHORN TREE

Zhang Yimou is waarlijk een genie, de absolute top van de Chinese filmindustrie.

Hij kan meesterwerken maken zoals Red Sorghum, Raise the Red Lantern, ?House of Flying Daggers en zelfs Hero.

Hij is een meester propagandist voor de Chinese machthebbers met Curse of the Golden Flower en de regie van de openings- en slot spektakels van de Olympische spelen in Beijing.

En hij is intussen ook een onbetwiste meester in de tearjerkers van oude partijbonzen die hun jeugdliefde op het platteland van tijdens de culturele revolutie niet kunnen vergeten.

?Onder de meidoorn? is er daar een van.

Zhang Yimou kan werkelijk alles.

Maar ?t zou voor de kijkers ook nog leuk zijn als hij er enig niveau in kon brengen.

Helaas is hij er onder de meiboom weer eens niet in geslaagd.

http://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/under-the-hawthorn-tree-melodrama-zonder-passie/article-4000076779371.htm

 

Ann Hui A SIMPLE LIFE

 

Zoals dat van zovelen gaat het om een eenvoudig en lang leven, uitgesponnen, traag opgebouwd. Zestig jaar liefde en toewijding van een huishoudster aan een rijke Hongkong familie die intussen op haar lievelingszoon na in de VS zit. Wanneer de oude dienster een hersenbloeding krijgt neemt hij de zorg voor haar op zich in een bejaardentehuis. De film geeft een beklemmende inkijk in het ware leven in Hong Kong op enkele vierkante meters waar de aloude chambrettes van nonnenpensionaten? een nieuw leven leiden als ?luxe kamers? voor dementerende bejaarden.

Verder is het verhaal goed geacteerd maar raakt het niet boven het niveau getild van een ?feel good movie? waarvoor hij dan weer te langdradig verloopt.

 

 

Archief

Open Doek Turnhout 2012 – 11 Flowers van Wang Xiaoshuai

28 april 2012

Open Doek 2012 – Wang Xiaoshuai 11 Flowers

 

In het altijd vochtige en steevast schemerige platteland rondom Chongqing, Sichuan, Zuidoost China proberen mensen in het laatste jaar van de Grote Proletarische Culturele Revolutie het hoofd boven water te houden.

In 1976 sterft Zhou Enlai en kort nadien Voorzitter Mao Zedong. Tien jaar lang werd het land, de partij en het leven van honderden miljoenen Chinezen dooreen geschud in de strijd om de politieke zuiverheid van een hooggeprezen maakbaarheidsideologie. De Bende van Vier zou pas in 1977 de duimen leggen voor de politieke en economische hervormingspolitiek van Deng Xiaoping.

Mao Zedongs opvatting over revolutionair leiderschap uitte zich ook in de manier waarop hij de Rode Gardisten aanspoorde tijdens de Culturele Revolutie. Vijftig jaar vroeger had hij een essay geschreven over de noodzaak van lichamelijke oefeningen, waarbij hij het Confucianistische mensbeeld omschreef als gecultiveerd en beleefd, terwijl volgens hem de Chinese natie mensen nodig heeft die ?wild en ruw? tekeer gaan zoals vroegere leiders van boerenopstanden. Revolutionairen zijn dan als Koning Aap met een magische en allesomvattende kracht omdat zij de onoverwinnelijke Gedachte Mao Zedong tot de hunne hebben gemaakt: ?Wij kunnen de wereld op zijn kop zetten, in stukken gooien, verpulveren, chaos cre?ren en hoe groter de troep die we maken, hoe beter ! Lang Leve de Revolutionaire Rebelse Geest van het Proletariaat!? ( Aldus een vroeg manifest van een middelbare school bij de Qinghua Universiteit in Beijing)

Als jonge man had Mao in de zomervakantie van 1916 het platteland bereisd, als bedelaar gekleed bedelend om voedsel. Hij trachtte hiermee in de voetsporen te treden van de eerste grote geschiedkundige Sima Qian die in de II de eeuw vC? notities maakte over acteurs en bedelaars, koningen en generaals terwijl hij doorheen het land reisde.

Een halve eeuw later dienden de Rode Gardisten hier een voorbeeld aan te nemen: ? Leren van het leed van de arme boeren? in plaats van met het hoofd in de boeken. (John Gittings, The changing face of China ? From Mao to market,60).

De Culturele Revolutie stuurde op die manier tussen 1968 en 1976 12 miljoen studenten naar het platteland. Mao had voordien reeds scherpe kritiek geleverd op het onderwijs- en examensysteem dat alleen maar herkauwers opleverde. ? We moeten niet te veel boeken lezen?, deelde Mao zijn verbijsterde collega?s in de partijtop mee. ? We moeten Marxistische boeken lezen, maar ook niet teveel. Een dozijn of zo volstaat wel. Gorky had ook maar twee jaar lager onderwijs gevolgd en Franklin was een gazettenverkoper die toch maar elektriciteit uitvond.?? (ib.,82)

De film opent wanneer de toenemende spanningen en geweldopstoten tussen de verschillende fracties Rode Gardisten en concurrerende bendes doordringen tot in het fabrieksdorp aan de rivier.

De beklemmende sfeer van vocht en vervuiling waar jonge honden tegen hun schaduwen blaffen omdat ze de zon nauwelijks te zien krijgen, wordt door de blik van vier jongens van 10-11 jaar gepresenteerd. Een handige scenario truck waarbij de achtergrondinformatie en interpretatie vrij gelaten wordt voor kennis en fantasie van de filmkijker.

De kinderlijke belevenis van spanning, verveling, discipline, schaamte, ruzie en grote mensenpraat draagt het verhaal van intellectuelen die naar het platteland gedeporteerd werden om zich te proletariseren onder de arbeiders en boeren, waar ze nauwelijks contact mee kunnen krijgen. Verkrachting en moord maken het ook voor de ontluikende pubers en hun vochtige fantasie spannend.

De ultieme executie-orgie van de volksvijanden wordt een van hen toch teveel. Hij had reeds natte dromen van een ander leven.?Zijn vader – acteur in de grote stad – probeerde hem op weg te helpen als kunstschilder van stillevens en landschappen. Een gewaardeerd vak zonder veel politieke toekomstangst. Chinese intellectuelen koesterden in die barre tijden kleurreproducties van de Franse Impressionisten. Claude Monet stond hen op het netvlies gebrand met ?Impression Soleil levant? uit 1873.

Door de ingetogen beeldregie in een beklemmend groen van woekerende vegetatie met het grijze en bruine van de industri?le negorij flakkeren de knappe acteerprestaties ?van de jonge pubers impressionistisch op. Vooral daardoor blijft ‘11Flowers’ de moeite van het zien, ook voor niet ingewijden.

 

 

Archief

Leonard Nolens 65 jaar en laureaat van de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren

27 april 2012

Vermoeidheid


http://www.youtube.com/watch?v=sYGXJw0HidM

Als wij, de grote mensen, moe zijn
Van het praten met elkaar,
Als wij moe zijn van het slapen
Met elkaar, het wandelen
En handeldrijven met elkaar,
Het tafelen en oorlog voeren

Met elkaar, als wij zo moe zijn
Van elkaar, van het elkaren
Van elkaar, dan zetten wij de kat
Op onze schouder, gaan de tuin in
En zoeken de kinderstemmen achter
De hoge hagen en in de boomhut.

En zwijgend leggen wij onze vermoeidheid
In het gras, en de jaren die zwaar
En donker sliepen in de zoom
Van onze jas ontbloten zich daarboven
In een jongenskeel en dansen op
En neer in een vochtige meisjesmond.

Als wij, de grote mensen, moe zijn
Van het praten,
Van het praten,
Van het praten met elkaar,
Gaan wij de tuin in en verzwijgen ons
In de kat, in het gras, in het kind.

Leonard Nolens

Archief

DVD The Bridge

22 april 2012

Spannend en beter dan al de vorige en zo voort en zo verder:?http://www.humo.be/dvd-reviews/88540/the-bridge

Maar in de praktijk valt dat allemaal heel erg mee.

Ongeloofwaardige plot waar de problemen handig omzeild worden en vaag blijven, stichtende moraal, zeer vlakke personages. De hoofdrolspelers zijn karikaturen van levende mensen, nauwelijks invoelbaar wegens het extreem doorgetrokken karakter versus de vage schetsen van de talloze medespelers om hen heen.

Het heeft iets van horrorfilms met een hoek af waar beschaafdere toeschouwers nog min of meer fatsoenlijk naar kunnen kijken. Het schuurt ook qua kleurgebruik aan tegen surrealistische prenten maar streeft dan weer naar het gewicht van een realiteitswens.

De andere Skandinavische dvd – reeksen scoren veel beter omwille van de psychologische plots en de uitwerking van de karakters.

Zelfs een allegaartje als de Millenniumtrilogie is op dat vlak beter uitgewerkt.

Archief

Open Doek 2012 Turnhout – THAT GIRL IN YELLOW BOOTS

22 april 2012

Toen Ruth vijf jaar was, vluchtte haar vader naar India. Wanneer Ruth jaren later zelf een volwassen vrouw is, besluit ze hem achterna te reizen en hem te zoeken. Ze komt in de duistere onderbuik van Mumbai terecht en wordt geconfronteerd met drugsdealers, een mysterieuze massagezaak en corrupte dienaars van de wet. Ze lijkt dit haast gevoelloos te ondergaan en focust zich op de zoektocht naar haar vader. Wanneer ze eindelijk de waarheid ontdekt, lijkt deze minder mooi dan ze had gehoopt en komen eindelijk haar oprechte gevoelens naar boven.

Met THAT GIRL IN YELLOW BOOTS bevestigt Anurag Kashyap nog maar eens zijn statuut van controversi?le, moderne filmmaker binnen de Indische cinema. Hij brengt hier een donkere en tegelijk zeer kleurrijke film waarin vooral het portret van Ruth, een jong westers meisje in een bevreemdende omgeving, veel aandacht krijgt. Dit personage wordt op een verbluffende manier vertolkt door actrice Kalki Koechl

http://www.opendoek.be/?navigatieid=9&filmid=1937

 

Bij de voorstelling in New York werden nog enkele boeiende details vrijgegeven door de regisseur en zijn echtgenote – hoofdrolspeelster:

http://www.huffingtonpost.com/2011/08/26/anurag-kashyap-that-girl-in-yellow-boots_n_937445.html

Fascinerend aan de film is ook de spiegel van de Indische samenleving in Mumbay, waar immigranten en visumzoekers als honden behandeld worden door de administratie, waar politie en ambtenaren fors bijverdienen met het gedogen of zelfs organiseren illegale praktijken, waar corruptie, seksuele intimidatie en misbruik de regel is, grofheid en geweld de praktijk, vreemdelingen worden uitgebuit, andersgelovigen gediscrimineerd en zelfs bejaagd…

Geen ellende wordt de kijker bespaard met deze boeiende doorkijk op Mumbay vanuit het raam van een massagesalon.

De verlangens van de hoofdrolspeelster schitteren in een omgeving waar mensen nauwelijks meer dan gebruiksvoorwerpen zijn, waar ze zich aan haar broeierige illusies kan vastklampen tot de finale puzzel samenvalt en de gruwelen ook binnen de illusoire ideaalwereld essentieel blijken.

Boeiende ontwikkelingen in de buurt van Bollywood en een kaakslag voor alle overjaarse en andere tiersmondisten.

Archief

vrt deredactie.be opinie: Polderen in het aanschijn van de dood

20 april 2012

Herinner mij hoe ik was, toen ik alles nog kon


17 / 04 / 2012


?Dokters zijn voor ons geen genezers maar tolken: wat wij in gewone woorden weten vertalen zij in begrippen met Grieks-Latijnse oorsprong. Laat de filologie voor wat ze is. Ik hou van dokters die het ook niet allemaal weten en dat in zoveel woorden zeggen. Ze bestaan, maar ze worden zeldzaam. Ik wil niet dat ze terechtkomt in handen van een witjas die op zijn protocol statistisch verantwoorde aandachtspuntjes aanvinkt en intussen amper oor of oog heeft voor de persoon die ze nog altijd is. Kijken en luisteren, nauw luisteren, zegt onze huisarts. En praten, maar dat laatste ligt bij je ma natuurlijk moeilijk.? Erwin Mortier, Gestameld liedboek ? Moedergetijden

Volgens de huidige schattingen zouden in Nederland 175.000 mensen aan de ?ziekte van Alzheimer? lijden. En tegen 2040 zal de dementie-tsunami 350.000 slachtoffers maken. Wetenschappers en farmaceuten uit de branche zien hier decennia lang een ferme markt opbloeien. Maar tot op heden hebben 30 jaar onderzoek en miljarden investeringen geen noemenswaardig resultaat opgeleverd. Dementie blijkt veeleer als een cluster van symptomen in fase te evolueren met de natuurlijke verouderingsprocessen. Illusies over een eeuwige jeugd met passende farmacologische hulp worden onderuitgehaald door onze sterfelijke werkelijkheid.

Voor wie het terminale leed zelf wil regisseren, wordt het dus polderen in het aanschijn van de dood. Niet alleen in Nederland.

Euthanasie bij wilsonbekwamen

Bij onze noorderburen woedt een debat over euthanasie op een wilsonbekwame demente dame van 64 jaar die in 2005 haar euthanasie verklaring had ondertekend. In 2009 was ze door haar dementering niet langer expliciet in haar doodswens. Wanneer haar omgeving een jaar later aandrong op de uitvoering slaagde de door de huisarts in consult gevraagde SCEN-arts er gedurende zijn gesprek niet in bij haar een euthanasiewens te herkennen.

De SCEN-arts – ?Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland? – toetst bij een consultatiegesprek of aan alle zorgvuldigheidseisen is voldaan en kan dus een negatief advies geven. Een arts die v??r het SCEN advies toezeggingen doet over euthanasie, kan dus de hand overspelen.

Toen de situatie nog moeilijker werd voor haar omgeving, verklaarde haar man de huisarts dat hij zijn echtgenote zelf zou helpen. Een nieuwe SCEN arts werd gevonden die in haar ontreddering een doodswens wou erkennen.

Volgens het relaas in NRC-Handelsblad heeft de demente vrouw nooit geweten wat haar te wachten stond. Op 15 maart 2011 ?s morgens kreeg ze van haar man en een hartsvriendin – tevens wijkverpleegster – slaapmedicatie waarna ze op bed diende gelegd. De huisarts kwam langs en vroeg echtgenoot en kinderen de slaapkamer te verlaten. Wanneer hij een infuus probeerde aan te leggen verzette de vrouw zich ?slapend? tegen de prik. Hij injecteerde dan een zwaarder kalmeringsmiddel en daarna een spierverlammend middel waardoor haar hart ophield met kloppen.

Herinner mij niet in sombere dagen.
Herinner mij in de stralende zon.
Herinner mij hoe ik was,
toen ik nog alles kon.

?Zorgvuldig behandeld?

Het vers op haar grafsteen staat ook voor het dilemma dat met haar euthanasie gepaard ging.

Deze ?casus? werd door de vijf Nederlandse toetsingscommissies voor euthanasie uitgebreid besproken en als ?zorgvuldig behandeld? beoordeeld.

De vrouw had zes jaar eerder een euthanasieverklaring ondertekend, ze had herhaaldelijk haar wens uitgesproken tegenover haar huisarts en haar omgeving. Maar door versnelde dementering werd ze blijvend wilsonbekwaam en kon ze haar wens niet langer herhalen of ontkennen. De betrokken huisarts was er uiteindelijk van overtuigd dat hij zijn pati?nte heeft geholpen zoals zij het had gewild. Maanden wikken en wegen later voelt hij zich opgelucht: ?Ik heb deze pati?nt, met wie ik ruim tien jaar op pad was, dat geboden waarnaar zij zo intens verlangde.?

Laat ons wel wezen, het beeld dat de meeste mensen zich voorhouden van een zelfgekozen ?goede? dood temidden van afscheidnemende dierbaren is meestal ietwat anders.

Deze vrouw kon geen weloverwogen doodswens meer uiten. Voor wie mentaal achteruit gaat is het dus zaak om tijdig te beslissen tot euthanasie. Mensen de definitieve beslissing blijven uitstellen, kunnen overgeleverd worden aan hun omgeving en aan deskundigen, die zelf worstelen met de vraag of een wilsonbekwame pati?nt goed overwogen een doodswens kan duidelijk maken.

Niet voor de lijdende familie

Tegenstanders van deze gang van zaken reageerden verontwaardigd. De artsen Bert Keizer, Gerrit Kimsma en psychiater Boudewijn Chabot – reeds lang actief als SCEN artsen en bekende pleitbezorgers voor een degelijke en heldere euthanasiepraktijk – reageerden publiek in harde bewoordingen op deze casus: ?Dit afschuwelijke voorbeeld mag niet worden herhaald. Toen mevrouw in 2005 zei euthanasie te willen als zij haar kinderen niet meer herkende en naar het verpleeghuis moest, had de huisarts moeten zeggen: ?Daar kan ik niks mee, want als u zo ver heen bent, dan is een goed gesprek over euthanasie onmogelijk.?

De huisarts had haar in de zomer van 2010 moeten uitleggen dat ze onherroepelijk op weg was naar een toestand waarin euthanasie onmogelijk zou worden. Wij vrezen dat de NVVE in het zicht van deze casus haar leden zal informeren: ?Euthanasie kan dus toch bij gevorderde dementie!? Mensen met beginnende dementie zullen het tijdstip voor euthanasie voor zich uitschuiven totdat er geen verzoek meer mogelijk is en de huisarts wordt opgezadeld met een onmogelijk probleem. De bittere les van dit alles is dat u, als u niet in dementie ten onder wilt gaan, tijdig ? dus als u uw kinderen nog wel herkent ? uit het leven moet durven stappen; niet vertrouwen op wilsverklaringen en dan maar de dementie binnen dwalen, in de hoop dat een arts u daar wel komt doodmaken, zelfs als u zich verzet. Dit afschuwelijke voorbeeld mag niet worden herhaald, tenzij we dementen biologisch ??n verdieping laten zakken en hen uitboeken als ex-mensen, die nu huisdier zijn geworden, zodat baasje mag besluiten ze te laten inslapen.?

Intussen willen zij hierover een uitspraak van de Hoge Raad, het hoogste Nederlandse rechtscollege: ?Blijft een schriftelijke wilsverklaring tot euthanasie geldig, ook als iemand vervolgens dement wordt? En hoe lang dan?? Artsen botsen hierover met toetsingscommissies en hun juridische benadering.

?Afspraak is geen afspraak?

Anderen wezen erop dat ondanks oprechte motieven van echtgenoot en huisarts de wet wilsonbekwamen moet beschermen tegen goede bedoelingen, ?n tegen minder liefdevolle familieleden: ?Bij euthanasie is afspraak geen afspraak. Als dat zo was keek iedereen wel uit om zo?n verklaring te tekenen. Niemand kan beslissen over zijn toekomstige, demente zelf. Niemand behalve de pati?nt mag zeggen: n?. Of: toch maar niet.? (A. Reerink in NRC van 4 februari). Bij een steeds ruimere interpretatie van de wet op euthanasie kan de grens vervagen naar onvrijwillige ?euthanasie? bij dementerenden.

Govert den Hartogh – emeritus hoogleraar ethiek aan de Universiteit van Amsterdam – kan zich de sterke intu?tieve weerstand voorstellen bij artsen tegen het doden van een pati?nt die niet begrijpt wat er gebeurt in het kader van een vroeger geformuleerd verzoek om euthanasie. Nochtans was het volgens hem voor deze pati?nte een zegen om te kunnen sterven en verdient de arts respect die de morele last heeft willen dragen om tot het einde met de pati?nte solidair te blijven.

Uit vrije wil of onweerstaanbare drang

De Franse filosoof Maurice Merleau-Ponty formuleerde het ooit als: ?De mens is principieel een temporele structuur. Wij zijn de tijd zelf. Een muziekstuk demonstreert dat de tijd een vloeiende beweging is en geen opeenvolging van tijdsperioden. Zoals een melodie niet strikt een opeenvolging van noten is, zo is de tijd niet op te delen in onafhankelijke tijdsperioden?.

Wie zo?n mensbeeld koestert, vraagt ook veel empathie van wie lijdende medemensen nabij zijn.

Bij een strikte interpretatie van de euthanasiewetgeving op dementerenden en wilsonbekwamen komen artsen weer in een wazige zone van ?onweerstaanbare drang? om een pati?nt in stervensnood uit zijn of haar ondraaglijk en uitzichtloos lijden te verlossen.

Voor naastbestaanden en zorgverleners kunnen stervensbegeleiding en euthanasie zeer zwaar zijn – niet alleen bij demente mensen. Begeleidende artsen dienen rekening te kunnen houden met hun eigen intu?tie, empathie en gezond verstand bij het opvolgen van de formele procedures. Steeds meer hulpverleners en dokters worden hiermee geconfronteerd, zeker wanneer mensen langer in leven blijven. Ook zij die het anders hopen, wensen en weigeren. Praktische en psychologische training en begeleiding kan baten, maar tegelijk zal er steeds meer vraag komen naar gespecialiseerde SCEN- of LEIF artsen en naar mobiele euthanasie teams of – klinieken.

Ondanks onze ?vrije wil? zal niet iedereen zelfstandig een ?goede dood? willen of kunnen omarmen.

Wanneer we mensenlevens erkennen als ?niet op te delen in onafhankelijke tijdsperioden?, kunnen euthanasieafspraken bij dementerenden onmogelijk door een wetsaanpassing precies worden geregeld. En wellicht is het ook beter om de aftakelende ouderdom en zijn gebreken te ervaren als een laatste levensfase die steeds opnieuw moet worden geleerd, ook door naastbestaanden, kinderen en kleinkinderen. Zij kunnen met de begeleidende deskundigen opteren voor palliatieve of snelle sedatie wanneer dit past in het levensbeeld van de pati?nt die zij zich herinneren.

?Hoezeer de mensen ook aan het leven hangen: als ze vinden dat een leven niet voldoende kwaliteit meer heeft, kan het sterven plotseling niet snel genoeg gaan. Dan wordt het onderwerp stervensbegeleiding ter tafel gebracht door familieleden die beter zouden nadenken over hun eigen onvermogen met de veranderde situatie om te gaan. De vraag is: wil je de zieke van zijn ziekte bevrijden of jezelf van je hulpeloosheid??
Arno Geiger, De oude koning in zijn rijk.



 

Archief

Kunstforum W?rth Turnhout ‘Open Asia’ van Kris Dewitte – ‘Azi? in de zoeker’ van Reinhold W?rth.

13 april 2012

Kunstforum W?rth Turnhout Open Asia Kris Dewitte? – Azi? in de zoeker van Reinhold W?rth.

 

Het Kunstforum W?rth in de Turnhoutse industriezone is een prachtige combinatie van fraaie tentoonstelingsruimtes in de voorgevel van het bedrijfsgebouw van W?rth met cafetaria en museumshop waar eigen en vorig drukwerk voortdurend gesoldeerd wordt en mooie mobiles de liefhebbers verleiden.

De vaste collectie – of althans het beleende gedeelte van W?rths verzameling was deze keer niet present – en werd vervangen door werk van de meester zelf: ?Azi? in de zoeker?.

Dat is ook letterlijk te nemen: vakantiekiekjes en reisfoto?s van Prof. Dr. h.c. mult. Reinhold W?rth, erfgenaam, medestichter van het familiale wereldconcern W?rth en al meer dan 50 jaar kunstmecenas van niveau.

Niet dus.

?Open Asia? van Kris Dewitte was daarentegen wel de moeite – nog tot 30.09.2012 – mede in het kader van 20 jaar Filmfestival Open Doek en Turnhout 2012.

Zijn Azi? foto?s zijn artistiek en inhoudelijk van een ander niveau.

Maar ze lijden makkelijk aan de ziekte van het beeld. Foto?s van film sc?nes zijn doorgaans stilstaande beelden van bewegende beelden in wording.

Dewitte kan in zijn beste beelden met geloken ogen en bleke kleuren de kijker verleiden tot een geheel zelfbevredigende fantasie, die vermoedelijk niets te maken heeft met de personages op de foto noch de verhalen van het beeld, maar alles met de reacties in het hoofd van de kijker.

Foto?s die in de werkelijkheid van de gefotografeerde personen doordringen en die erin slagen om de fantasie?n in hun hoofd uit te lichten vragen doorgaans een andere slepende benadering.

Wat niet belet dat hij zijn verleiding op een vaardige wijze weet te bespelen.

 

 

Archief

HBO serie OZ, Oswald State Correctional Facility

13 april 2012

Oz staat niet alleen voor het Onafhankelijk Ziekenfonds of voor een multiparadigm programming language van de UCL, Oz is zo mogelijk de nog bekendere tv serie van HBO over het Oswald State Correctional Facility en meer bepaald het reilen en zeilen in de experimentele afdeling Emerald ?Em? City waar gevangen een soort zelfbestuur dienen te organiseren.

?In OZ you don’t have friends, you have people that look the same as you” – Miquel Alvarez

http://www.youtube.com/watch?v=wO_sId4JOAg

Het is een product van de fameuze Amerikaanse kabelzender HBO - Home Box Office – maar de ?HBO website vermeldt nauwelijks nog iets over deze toch wel zeer memorabele tv reeks.

In een besloten, gesloten en beperkte ruimte worden de machtsrelaties tussen de verschillende groepen getoond: Moslims, Italianen, Latino?s, Homo?s en travestieten, Neonazi?s, Afro-Amerikanen en Ieren. Maar ook individuele gevangenen en hun wel en wee komen fors aan bod.

Het heeft iets van de fameuze Westwing reeks over gelijkaardige machtsspelletjes in het Witte Huis in en om de Amerikaanse president.

Maar veel meer deprimerend omdat het spel en de regels bedrukkend blijven in de ?verschrikkelijke Amerikaanse gevangenissetting. Wie niet mee in het spel beweegt, wordt afgeslacht. Wie zijn morele illusies van de buitenwereld graag hooghoudt – al komen ze er meestal precies door veroordelingen voor inbreuken op die codes terecht – gaat ten onder in OZ.

Aan het einde van de laatste aflevering van OZ besluit de paraplegische zwarte jonge man Augustus Hill:

“So, what have we learned? What’s the lesson for today? For all the never-ending days and restless nights in Oz? That morality is transient? That virtue cannot exist without violence? That to be honest is to be flawed? That the giving and taking of love both debases and elevates us? That God or Allah or Yahweh has answers to questions we dare not even ask? The story is simple: a man lives in prison and dies. How he dies? That’s easy. The who and the why is the complex part. The human part. The only part worth knowing… Peace.”

Vaak worden de wijze lessen gedebiteerd door dezelfde Augustus Hill:

“Love sucks. There’s nothing to be gained from your pains, except more pain” –
“Death is certain, life is not”

Leo Glynn (gevangenisdirecteur): after McManus refuses a dinner invitation ‘Too much work to do, right? You can take a break from saving the world. Even Jesus had supper.’
Tim McManus (begeleider en bedeneker van het Em City experiment): ‘Yeah, and right afterwards he was betrayed and crucified.’

Said (spiritueel en politieke leider van de moslimgevnagenen): ?I am willing to share the power. That is why I asked you here. You see, we can become a kind of council. We will?together?make all the decisions.
Ross: ‘We can talk parliamentary procedure later. How many guns do you have?’

Agamemnon Busmalis (de eeuwige graver van ontsnappingsgangen): ‘Being free, even for a few hours, was so wonderful. I mean, I had no money, no overcoat. It was cold out there. But man, oh man, I was so happy. I stopped in the middle of the street and did a little dance. gets up and dances Of course, that’s when they caught me…’