knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Archief

Out of Africa, digitale flessenpost – DEEL 6

29 maart 2015

Out of Africa, digitale flessenpost – DEEL 6


‘Ex Africa semper aliquid novi’ (Plinius de Oudere)


Zuidelijk Afrika 05 – 08/02/2015


Zuidelijk Afrika 05 – 08:02:2015 Digitale flessenpost Deel 6


Paarden – Kastelen – Duitsers – Napoleon – Goethe – Sam Nujoma – Racisme – Streetcuisine – Officieren – Keizers – Presidenten

” Schrijvers als Raynal, Diderot, Voltaire en Rousseau hebben de Revolutie uiteraard niet rechtstreeks veroorzaakt, maar ze bezorgen de nieuwe rijken wel zelfbewustzijn, de overtuiging dat hun tijdperk een breukvlak is. Dat betekent niet dat zij iemand als Rousseau echt tot op de letter volgen. Diens antwoord op de vraag waar ongelijkheid vandaan komt, luidt immers ‘bezit’. Gelijkheid is een van de revolutionaire trefwoorden bij uitstek. Dat ‘bezit’ evenzeer een drijfveer was van de nieuwe klasse wordt minder uitgebazuind. Soms vallen de maskers. Bij het Feest van de Wet op 12 mei 1792 wordt de slogan liberté, égalité, fraternité op de feestelijke emblemen vervangen door liberté, égalité, propriété — broederschap ingeruild voor bezit. Wie er de nagelnieuwe Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger op naleest, merkt dat vrijheid en bezit hand in hand gaan. Artikel 2 beschrijft propriété als een van de ‘natuurlijke en onaantastbare rechten van de mens’ (samen met vrijheid, veiligheid en verzet tegen onderdrukking). Terwijl ze in artikel 17 bezit beschouwen als ‘onschendbaar en heilig’, aarzelen de revolutionairen niet om massaal nationale bezittingen te verhandelen.” Bart Van Loo – Napoleon, de schaduw van de revolutie.

 

P1070556 P1070565

Archief

Out of Africa, digitale flessenpost – DEEL 5

28 maart 2015

Out of Africa, digitale flessenpost 30/01- 05/02/2015 – DEEL 5


‘Ex africa semper aliquid novi’ (Plinius de Oudere)


Zuidelijk Afrika 30/01- 05/02/2015

Wild – Engelen – Vlees – Fossielen en een onverwachte ontmoeting on the Edge of Eternity.

Zuidelijk Afrika flessenpost 30:01- 05:02:2015 – DEEL 5



P1070120 IMG_0425 P1070222 P1070294 P1070304

Archief

Out of Africa, digitale flessenpost – DEEL 4

25 maart 2015

Out of Africa, digitale flessenpost – DEEL 4

‘Ex Africa semper aliquid novi’ (Plinius de Oudere)

Zuidelijk Afrika 25-29/01/2015

Zuidelijk Afrika Flessenpost DEEL 4 25- 29:01:2015

Vintage Landrover en Padwoed – Groot Karoo en treinen – Gideon en Lord Milner -  “Ek het teruggekom huistoe” – “Die laatmiddag het room geword.” – Kimberley en Romeins recht – Irish Pub en Oranjerivier

“Zelfs Tippo Tip had zich daar nooit gewaagd. Hij zag ook geen enkele reden om dat te doen. Zoals hij tegen Stanley zei: Omdat jullie Wazungu [blanken] zo graag je leven wilt vergooien, hoeven wij Arabieren dat nog niet te doen. Wij reizen stukje bij beetje om ivoor en slaven te halen, en daar doen we jaren over; het is nu negen jaar geleden dat ik uit Zanzibar vertrok. Jullie blanken zijn alleen maar op zoek naar rivieren, meren en bergen. Jullie verkwisten je leven zonder enige reden of doel. Kijk maar naar die oude man die stierf in Bisa [David Livingstone]! Wat zocht hij toch al die jaren, tot hij zo oud werd dat hij niet meer kon reizen? Geld had hij niet, want hij gaf ons nooit iets, hij kocht geen ivoor of slaven. Toch reisde hij verder dan wij allemaal, maar waarvoor?” Martin Meredith – De schatten van Afrika Vijfduizend jaar rijkdom, hebzucht en ambitie.

 

P1060749 P1060881 IMG_0394

Archief

Out of Africa, digitale flessenpost – DEEL 3

23 maart 2015

Out of Africa, digitale flessenpost – DEEL 3


                           ‘Ex africa semper aliquid novi’ (Plinius de Oudere)


Kaapstad – Paarl – Franschoek – Stellenbosch – Fairview – Kaapstad


21-24/01/2015


Over taal en geloof, kunst en (genees-)kunde, diamanten en kanonnen, Mandela en Mercedes


“Medicine must bring back the joy in the life of the patient. Medicine must give the patient something to celebrate. When medicine cannot do this anymore,then the goal of medicine must be to allow the patient to die a death as quickly and as painlessly as possible.”  Christiaan Neethling Barnard (1922 – 2001)



Zuidelijk Afrika 21-1 – 24-01-2015 Flessenpost DEEL 3



IMG_0356 P1060479 P1060616 P1060654

Archief

Out of Africa, digitale flessenpost – DEEL 2

19 maart 2015

Out of Africa, digitale flessenpost – DEEL 2


                           ‘Ex africa semper aliquid novi’ (Plinius de Oudere)


Kaapstad en omgeving 18-20/01/2015


Zuidelijk Afrika DIGITALE FLESSENPOST 2




 P1060006P1060005


Archief

Out of Africa, digitale flessenpost – DEEL 1

16 maart 2015

Out of Africa, digitale flessenpost – DEEL 1
                           ‘Ex africa semper aliquid novi’ (Plinius de Oudere)

Zuidelijk Afrika 15:1 – 26:2:2015 DEEL 1

Dertig jaar geleden keerde ik terug van een lange stage genees-, heel- en verloskunde in Zimbabwe met een optimistisch gevoel over de toekomst van Zuidelijk Afrika.
Zimbabwe kende na een decennialange bevrijdingsoorlog eindelijk een democratisch bestel waar blank en zwart samen op weg leken in een succesverhaal. Het land was rijk aan mensen met een redelijke tot goede opleiding. Het had degelijke scholen, landbouw en veeteelt die een forse export garandeerden. Er zaten grote voorraden grondstoffen en het toerisme profiteerde van de goeie infrastructuur. Zambia was toen veel triester en Zuid Afrika leed nog zwaar onder de apartheid en de internationale boycot.


Dertig jaar later zijn nog steeds dezelfde politieke leiders aan de macht. En is het land verworden tot een ruïne. Alle reserves zijn op.
Meer dan een miljoen jonge manen zijn geëmigreerd naar Zuid Afrika.

Dertig jaar lang heb ik mezelf voorgehouden ooit terug te keren naar Zuidelijk Afrika. Ik wou graag nog eens van nabij zien hoe het er na dertig jaar zou zijn.

Deze reis gaf me de kans om de Kaap, de Karoo, Namibia, Botswana, Zambia en Zuid Afrika te bezoeken.
Het was een beklijvende, soms mooie, soms hilarische en vaak ook een pijnlijke belevenis.
Waar ik hoopte op een betere politieke evolutie in Zuid Afrika, is de ANC-leiding flink op weg om enthousiast dezelfde populistische ravage aan te richten als Robert Mugabe met zijn corrupte hofhouding in Zimbabwe. Maar dan op hele grote schaal.
Vandaag kan ik me aansluiten bij de oproep in de naam van de drankwinkel op een schilderij in Namibië, zeker ook voor Afrikaners.

Hou Moed

Archief

Toto, Africa revisited.

9 maart 2015

Toto, Africa revisited.


Op de Hop-on, Hop-off City Sightseeing Red Bus van Kaapstad plots in de oorknopjes: “I bless the rains down in Africa”.


Van Toto!


Het was een verbluffende ervaring, dertig jaar later was alles weer even zoals toen, de planten, de zon, de wind, de mensen en de muziek!


Toen ik in 1985 naar Zimbabwe vloog voor mijn stage gynaecologie en verloskunde in Rusape General Hospital ging dat nog een stuk trager in kleinere vliegtuigen. De terugvlucht met de TAP van Harare naar Lissabon had een tussenstop in de hete en vochtige luchthaven van Luanda, Angola. Goed doorzweet mochten we na een paar uur hijgen, weer instappen. Ik zat aan de gangkant met naast mij een Portugese zakenman tegen het raam, die tot Luanda zijn ervaringen met zwarten in heel Afrika uiteen gezet had, om mij te genezen na maanden van mooi geloof in wat allemaal nog komen zou.


Plots zat er nu een zwarte juffrouw tussen ons in. Ze had gevlochten hairextensions. Toen nog erg bijzonder, en ze las een boek! Portugese literatuur die ik niet kende. Zij ook niet, ze had het meegekregen voor op de vlucht naar Lissabon.


Tijdens zo’n vlucht was de enige vorm van entertainment een zeer beperkte maar eeuwig draaiende muziekloop in een oorwarmer als de centraal geprojecteerde film shit was. Maar zij had er geen wegens na Luanda geen nieuwe bedeeld. Het werd nacht.


Ze was de dochter van een hoge pief in de nationale bank. Ze had haar middelbaar afgerond en ging nu naar Joegoslavië waar de collega van haar vader een operatie voor haar geregeld had in Belgrado. Zij was voor een congenitale heupdysplasie al in Luanda en Lissabon behandeld, maar met onvoldoende succes. Dus nu werd het de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië. Goedkoper dan Lissabon, en de directeur van de nationale bank aldaar was een goeie vriend van papa.


Maar ze was niet dom voor een nomenclaturakind uit de Volksrepubliek Angola onder leiding van de MPLA van collega Agostinho Neto toen reeds afgelost door José Eduardo dos Santos. Meer nog, ze was erg grappig. Ze wou lerares worden en ze deelde graag een oormicrofoon met mij, waarop behoudens wat verouderde hits ook Toto’s topper in een loop werd herhaald. Ze viel in slaap. Ik ook. En onder de muziek schurkte ze zich tegen mij aan.


Wanneer de Portugese kenner van de zwarten na een lange kout met de aanvallige stewardesses van de TAP van achter het toilet terugkwam, schrok hij zich een bult omdat ze met haar hoofd op mijn schouder lag. Het was na dat lange eenzame verblijf in Zimbabwe een raar gevoel van vertrouwelijk appel op mij als steun in plaats van wie haar taal sprak aan de andere kant.


Dertig jaar later rijd ik met een gewezen adjudant van de militaire politie van de Zuid Afrikaanse Special Forces in Namibië naar de grens met Angola. Hij vocht er als dienstplichtige en nadien drie jaar als vrijwilliger – want je werd betaald en het gaf later recht op een job aan de staat. Wat hij graag aan zich heeft laten voorbijgaan. Alleen de afschuw voor doperwten is gebleven, want daarop dienden ze te leven wegens militair rantsoen tijdens de Koevoet ‘expedities’.


Hij beschreef de oorlog als een materiaalslag tussen de Cubanen met Russisch materiaal en zij met Amerikaanse, Engelse en Zuid-Afrikaanse wapenrusting. Én excellente handwapens van de Fabrique Nationale d’Armes de Guerre. De Angolezen probeerden vooral voor henzelf erger te voorkomen. Hij reed Jonas Savimbi naar de onderhandelingen, maar wist pas later wie het was. Anders had hij hem onderweg aan de krokodillen gevoerd. Nu nog, na dik dertig jaar.


Van de beloofde toekomst in Zimbabwe is niets terecht gekomen. De successen van toen bleken te teren op de infrastructuur en opleiding van de Engelsen en Zuid-Rhodesië onder Ian Smith. Het Zuid-Afrikaanse leger is ook niet meer wat het ooit was. Naar Walter Sisulu, de leider van de gewapende arm van het ANC,  Umkhonto we Sizwe – MK , Speer van de Natie – heet nu de boulevard aan het Cape Town Convention Center.


Maar de jonge Xhosa dienster in de Primi Piatti die gevlochten hairextensions droeg en een beetje met haar linker been trok, zag het helemaal zitten met dé en haar toekomst in het nieuwe Zuid Afrika, zeker on the Waterfront of Capetown.


‘I hear the drums echoing tonight - But she hears only whispers of some quiet conversation’.

Archief

They’ll never ever reach the moon – Maan en kokerboom 2/2015 Namibia, Fish River Canyon on the Edge of Eternity

9 maart 2015
"Ah, they'll never, they'll never ever reach the moon, at least not the one that we're after" - Sing Another Song, Boys. Leonard Cohen, Songs of Love and Hate 1970

“Ah, they’ll never, they’ll never ever reach the moon,
at least not the one that we’re after” – Sing Another Song, Boys.
Leonard Cohen, Songs of Love and Hate 1970

 "Ah, they'll never, they'll never ever reach the moon, at least not the one that we're after" - Sing Another Song, Boys. Leonard Cohen, Songs of Love and Hate 1970

Archief

Etienne van Heerden, Klimtol.

4 maart 2015

Etienne van Heerden, Klimtol. Uitg. Podium 2014

Een prachtig boek over een herkenbare cultuur, een vervreemdende wereld en alle truken om te overleven dan wel tevreden te sterven. Met, in en door een jojo.

168.
Pas vele jaren later, hier op zijn veranda, kwam de gedachte op: wie was hij, wie was die man?
Hoe kon hij?
Toen liet de gedachte hem niet meer los.
En toen is hij met de merlot begonnen.

189. Waar ze ook vandaan komen, het zijn outsiders, net als u en ik, op het Centraal Station in Amsterdam of in Central Park in New York pik ik er een spinner zo uit, door zijn houding en de manier waarop hij loopt en naar andere mensen kijkt. Jojoënd zijn verlegen mensen, en vaak zijn se beschadigd of weten ze niet hoe ze zich in de real world moeten gedragen.
Maar geef ze een nieuwe truuk om uit te proberen of een lastig nummer, of geef ze een podium en lekkere muziek en de spanning van een ging en een competitie. Dan werpen ze alsof ze top of the world zijn.
(...)
Ze zet hem op een stoel en begint rustig te spelen. ‘En u zult geen uitzondering zijn, ik ook, ik heb het ook zwaar, maar de jojo maakt me licht, ik kan dansen en ik kan vechten, ik kan ruzie met hem maken en magic met hem scheppen of dromen. U kunt het ook, oom, kom! Kóm!’
Wat kan ik jou leren? Denkt hij. Je bent zo slim. Is er dan niets van wat ik meedraag dat even slim is, is alles vernietigd en stelt mijn ervaring in de nieuwe wereld dan niets voor?

274.

Om je truuk goed te krijgen moet je blind worden voor wat er buiten je blikveld gebeurt.
Je mag niets zien.
En je wordt minder mens.
Je werpt egoïstisch en geconcentreerd.
Je kijkt niet links en je kijkt niet rechts, je moet je oog op de spinaal houden.

336. Je moet je truuk nooit gebruiken om wraak te nemen, je moet nooit spelen uit boosheid, niet op jezelf of op het leven.
Niet omdat je boos bent op je oma over het ongeluk waarbij je moeder is omgekomen. Niet omdat je worst bent op mij.
Je moet spelen omdat je niets anders hebt. Omdat je het snapt en het het enige is wat je snapt. Omdat de rest voor jou nergens op slaat.

Archief

Marlene van Niekerk, Triomf

4 maart 2015

Marlene van Niekerk, Triomf, uitg. Querido 2006


Een indrukwekkend, hilarisch en schrijnend boek over de onderkant van de arme blanke leefwereld in Zuid Afrika aan de vooravond van de eerste democratische verkiezingen van 1994 na de afschaffing van de apartheid.


Briljant opgebouwde spanning en onthulling van de nauwelijks borstelharen gruwelen waarmee een ‘gezin’ probeert te leven.


99. Dichterlijke vrijheden zijn vrijheden die dichters zich in het dagelijkse leven veroorloven om het een met het ander te laten rijmen. Maar diezelfde dichters zijn onderworpen aan de ideale poëtische rechtvaardigheid. Want woorden zijn slechts boemerangs, des te meer als ze rijmen. Hij zegt dat er eigenlijk geen donder rijmt nergens in de wereld of in de sterren. Dus koet je goed op je tellen passen en je woorden wikken en wegen als je wilt rijmen.


156. Hij heeft zichzelf in een open wagon aan zijn riem opgehangen in de hoop dat de trein kaarsrecht rechtdoor naar de Karoo zou rijden zodat zijn dierbaren deze aanblik bespaard zou blijven. Hij vindt het nog altijd een goed plan. Om je geliefden die aanblik te besparen. En de stank, en de kosten. Want als een mens zo lang aan een riem heeft gebengeld in een open wagon door de Karoo, ben je helemaal kurkdroog. Als biltong. En je bent zo licht als een veertje. Dan gooien ze je er aan deze kant van De Aar gewoon uit. En dan is het zaakje geregeld. Kant-en-klaar. Geen kuil, geen kist en ook geen grafsteen. Niks, ook geen aasvogels, want aasvogels eten geen biltong.