knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

DVD series Millenniumtrilogie – Wallander – Anders Thomas Jensen – The Killing 1

6 mei 2011

Millennium – dvd – serie
Mannen die vrouwen haten – De vrouw die met vuur speelde – Millennium 3: Gerechtigheid

Naar de boeken van Stieg Larsson een wat warrige serie die duistere beelden, gedachten, tekenen en aanrakingen presenteert over de Zweedse samenleving.
De reeks wordt gedragen door knap acteerwerk van de hoofdpersonnages Michail Nyqvist en Noomi Rapace. Ondanks het onduidelijke en soms erg barokke verhaal is de spannende reeks de moeite omdat het de donkere kanten van het Scandinavische model onthult: invoelbaar, ijzig, gruwelijk en meer dan realistisch.

Wallander
Ook een Zweedse televisieserie gebaseerd op de serie detective-romans van Henning Mankell over de politie-inspecteur Kurt Wallander. Een van de hoofdrolspelers, Linda Wallander – Johanna S?llstr?m pleegde in 2007 in het echte leven zelfmoord. Haar relatie Stefan Lindman – in de reeks een collega politieagent pleegt in een zaak van kindermisbruik zelfmoord op het einde van de reeks. Deze acteur – Ola Rapace – is de partner van Noomi Rapace uit de Millenniumreeks. Beiden veranderden ze in het ware leven hun naam als belofte van trouw zoals Franse roofvogels.
Ook hier worden de diepere krochten van de Zweedse samenleving verkend. In een van de intrigerende afleveringen gaat het over asielzoekers en vluchtelingen die in containers vanuit Polen worden aangeleverd. Wanneer zo’n container vol lijken blijkt achter gelaten, leidt dit naar een katholieke NGO in een klooster olv een ooit zelf asielzoekende abdis. Niets is echter wat het lijkt en de mensenhandel blijkt finaal als afleidende cover opgezet om op grote schaal heroine en goedkope arbeidskrachten te smokkelen uit Oost Europa en de restanten van de Sovjetunie. Doe het goede om het goede!

Anders Thomas Jensen The Collector Bos.
Election Night (1998) ?Flickering Lights (2000) ?The Green Butchers (2003) ?Adam’s Apples (2005)

Een merkwaardige reeks films van de Deense cineast waarin niets is wat het lijkt en alles met een surrealistische draai finaal op zijn plaats valt. The Green Butchers is een zwarte komedie en Adam?s Apples een briljante vondst, maar steeds loopt het merkwaardige spel van kleur-, schaduw, licht en dialogen veel te goed af, enfin toch voor de hoofdrolspelers en de toeschouwers bij wie vooral de zwarte humor en de onwezenlijke beeldvoering beklijft.

The Killing
The Killing – in het Deens Forbrydelsen of De Misdaad is een Deense TV misdaadserie nu ook op DVD van de Danmarks Radio. 20 dagen lang wordt de moord op een jong meisje onderzocht onder leiding van Detective Inspector Sarah Lund, schitterend gespeld door Sofie Gr?b?l. Het is er omzeggens altijd donker en duister, niet alleen in de geesten van de mensen maar ook in Kopenhagen en omgeving, niet in het minst in de gemeentepolitieke van de Deense hoofdstad waar bijzonder realistisch de strijd om de macht verweven blijkt met allerlei gebeurtenissen die van ver of dichtbij met de gruwelmoord te maken hebben.
Een tweede en derde serie met Sarah Lund zou uit zijn, alsmede een Amerikaanse herwerking wat zoiets ook mag betekenen.
Overigens ook voor de Millenniumtrilogie moet alles voor de Amerikaanse markt van beeld en flauwe kul herwerkt worden. De gevoelige zielen aldaar kunnen Scandinavische verhalen niet echt aan.

Reacties graag naar mailadres.