knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

DVD serie ‘BORGEN’ – over de eerste Deense regering met een vrouwelijke premier

13 november 2011

‘BORGEN’ – over de eerste Deense regering met een vrouwelijke premier

Na het succes van ‘The Killing’ en de remake voor de Amerikaanse markt hebben de makers van deze tv-reeks een eigen versie van ‘The Westwing’ opgezet: ‘Borgen’ is de zetel van de Deens regering waar door toeval en handig maneuvreren voor het eerst een vrouwelijke premier in het zadel gehesen wordt.
De actualiteit volgde een jaar later met Helle Thorning-Schmidt als 46 jarige statsminister.
In ‘Borgen 1’ is de politieke leider van de Middenpartij, Birgitte Nyborg, onverwachts verkozen tot eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Ze komt in de eerste reeks vrij snel tot het besef dat haar nieuw verworven rechten en plichten hun tol eisen van haar priv?leven en haar dierbaren.

Knap gefilmd en geacteerd, mooie afleveringen, grondige analyse van de principes van de macht, met een hoog Obama niveau van ‘yes, we can’, geen offer te groot, geen dal te diep in de strijd voor de wet van behoud van macht. Iedere aflevering wordt opgehangen aan een belangrijk citaat over het spel van de macht van historische figuren en scherpt de verwachtingen telkens weer, maar de uitwerking is vaak te zoet, te glad en te westwingiaans.
De rol en de betekenis van de spindoctor – schitterend getekend – is dan weer fascinerend opgebouwd.
Virtuele erotiek en spanningen neigen veel te Amerikaans en tot overmaat van ramp blijkt in Denemarken nu ook iedereen met hemdjes, topjes, pyjama’s en wat al niet aan onder- of sportgoed te slapen, te vrijen en te naaien. Behoudens een enkele bink die zijn tors moet presenteren.
Het is waarlijk godgeklaagd dat die Amerikaanse eisen op het vlak van hypocrisie en preuts fr?belen nu ook in de Europese filmcultuur opgeld maken.

De tweede reeks is recent in Denemarken op de buis verschenen. Er volgt dus nog wat, hopelijk niet te glad en met minder clich?s.

Reacties graag naar mailadres.