knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Etienne van Heerden, Klimtol.

4 maart 2015

Etienne van Heerden, Klimtol. Uitg. Podium 2014

Een prachtig boek over een herkenbare cultuur, een vervreemdende wereld en alle truken om te overleven dan wel tevreden te sterven. Met, in en door een jojo.

168.
Pas vele jaren later, hier op zijn veranda, kwam de gedachte op: wie was hij, wie was die man?
Hoe kon hij?
Toen liet de gedachte hem niet meer los.
En toen is hij met de merlot begonnen.

189. Waar ze ook vandaan komen, het zijn outsiders, net als u en ik, op het Centraal Station in Amsterdam of in Central Park in New York pik ik er een spinner zo uit, door zijn houding en de manier waarop hij loopt en naar andere mensen kijkt. Jojoënd zijn verlegen mensen, en vaak zijn se beschadigd of weten ze niet hoe ze zich in de real world moeten gedragen.
Maar geef ze een nieuwe truuk om uit te proberen of een lastig nummer, of geef ze een podium en lekkere muziek en de spanning van een ging en een competitie. Dan werpen ze alsof ze top of the world zijn.
(...)
Ze zet hem op een stoel en begint rustig te spelen. ‘En u zult geen uitzondering zijn, ik ook, ik heb het ook zwaar, maar de jojo maakt me licht, ik kan dansen en ik kan vechten, ik kan ruzie met hem maken en magic met hem scheppen of dromen. U kunt het ook, oom, kom! Kóm!’
Wat kan ik jou leren? Denkt hij. Je bent zo slim. Is er dan niets van wat ik meedraag dat even slim is, is alles vernietigd en stelt mijn ervaring in de nieuwe wereld dan niets voor?

274.

Om je truuk goed te krijgen moet je blind worden voor wat er buiten je blikveld gebeurt.
Je mag niets zien.
En je wordt minder mens.
Je werpt egoïstisch en geconcentreerd.
Je kijkt niet links en je kijkt niet rechts, je moet je oog op de spinaal houden.

336. Je moet je truuk nooit gebruiken om wraak te nemen, je moet nooit spelen uit boosheid, niet op jezelf of op het leven.
Niet omdat je boos bent op je oma over het ongeluk waarbij je moeder is omgekomen. Niet omdat je worst bent op mij.
Je moet spelen omdat je niets anders hebt. Omdat je het snapt en het het enige is wat je snapt. Omdat de rest voor jou nergens op slaat.

Reacties graag naar mailadres.