knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Jacob Holdt – United States 1970 – 1975, Folkwang Essen.

17 april 2007

Jacob Holdt – United States 1970 – 1975. Museum Folkwang Fotografische Sammlung, GoetheStrasse 41, 45128 Essen.

De Essense Folkwang Musea worden tegen 2010 '? RUHR.2010 Kulturhauptstadt Europas '? grondig verbouwd.
Het ontwerp voor het nieuwe museum van David Chipperfield Architects draagt de uitspraak van Ludwig Mies van der Rohe als leitmotiv.

Ludwig Mies van der Rohe has long been fascinated by the idea of building museums. In 1943, he outlined his concept for “a museum for a small city” in Architectural Forum. “The first problem,” he said, “is to establish the museum as a center for the enjoyment, not the interment, of art.” To do this, he proposed to erase “the barrier between the work of art and the community” with a garden approach for the display of sculpture, plus a single, glass-curtained gallery built on a steel frame with freestanding interior walls. “The architectural space thus achieved,” he concluded, “becomes defining rather than confining.”
Die Jury des von der Stadt Essen ausgelobten internationalen Architek­tenwettbewerbes hat in ihrer Sitzung vom 13. Mà?rz 2007 David Chipperfield Architects, Berlin/London zum Sieger erklà?rt. Herr Prof. Beitz nahm die Empfehlung der Jury für die Krupp-Stiftung an und bestimmte, dass der Neubau des Museum Folkwang von David Chipperfield Architects umgesetzt wird. http://www.museum-folkwang.de/index.php?id=5654

‘Folkwang’ is een omschrijving uit de Eddasagen en betekent daar 'Volkshalle' of het Paleis van de godin Freya. Het Volkshuis als het ware!

Als afscheid van de oude '? jaren '60 – gebouwen van het Folkwang Museum lopen er nog enkele tentoonstellingen zoals 'De kus' en 'Het paar' in al zijn facetten van August Rodin '? tot 22 /04. De collectie zelf huist tot 2009 in de Krüpp Villa Hügel.

Ook een selectie uit de bekende ‘American Pictures’ van de Deense domineeszoon Jacob Holdt is er nog te zien tot 3 juni.

Jacob Holdt – Honger in Amerika 1975 – Bethel – North Carolina

De alternatieve en kritische Holdt trok in de jaren '70 liftend vanuit Canada doorheen de USA. Hij maakte met een klein fototoestelletje van zijn vader intieme beelden van het leven achter de glamour en glitter van het 'land of the free'. Omdat hij zich gedroeg als een van hen kon hij als een van hen ook foto's maken die in grote reeksen werden gepubliceerd. De à?merican Pictures’ hadden een grote politieke impact in de VS.
Holdts foto's zijn kiekjes van het ware leven, in armoede, ziekte, achterdocht, haat, angst, racisme, ellende, pijn, sex, drugverslaving en een krampachtig geloof in een mooier hiernamaals.

Jacob Holdt: Vrouw met pistool Alabama

Dik dertig jaar later ogen de fotoreeksen van Holdt nog steeds beklemmend.
Dertig jaar later is het racisme en het onderlinge wantrouwen tussen arm en rijk, wit en donker, blank en gekleurd, alleen maar omvangrijker geworden.
De segregatie in het land van hoop en glorie is scherper dan ooit: ,,Ik bezoek en fotografeer nog steeds de families met zwarten en blanken die ik ken in de Verenigde Staten. De fotoreeks breidt zich uit. Het gaat niet goed. Het racisme tiert er weliger dan ooit. Zwarten worden nog steeds opgesloten in de gevangenissen en de armoede heerst er volop, maar minder zichtbaar. De mensen hebben nu witte muren in hun huis en niet meer van dat afgebladerde behangpapier, maar de ellende is schrijnend.’’

Holdt lift intussen de wereld rond met zijn fototoestel – ‘Zekerheid betekent zonder geld op zak onderweg zijn’. Dezelfde intense beelden met briefcommentaren sieren zijn weblog. Naast ancestraal geleuter en ander gezwijmel dat zijn kerngezin blijkbaar moet helpen de illusies van een groot en sterk verleden te koesteren als houvast voor een onzekere toekomst.

Reacties graag naar mailadres.