knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

‘Ga nooit terug om je vroegere front te bezoeken’

1 september 2015

‘Ga nooit terug om je vroegere front te bezoeken’. (Ernest Hemingway 1898-1961)
Een mooi voorbeeld van hoe het herscheppen van je verleden niet afhangt
van het najagen van oude tekenen en aanrakingen in de nieuwe werkelijkheid ter plekke, maar van herinneringen aan emoties in je eigen hoofd die je wel kan delen.
Tenminste indien niet al te zeer gespeeld, toen noch later.

Een veteraan bezoekt het vroegere front, Schio-Fossalta, Italië (juli 1922)
Ernest Hemingway (1898-1961)
“Ga nooit terug om je vroegere front te bezoeken. Als je beelden in je hoofd hebt van iets dat ’s nachts in de modder bij Passchendaele is gebeurd, of van de eerste golf die zich de helling van Vimy op werkt, ga dan niet terug om te zien of ze kloppen. Dat heeft geen zin. Het front verschilt nu net zoveel van hoe het was als jouw zeer verdienstelijke scheenbeen, waar inmiddels een smal wit litteken op zit, nu verschilt van het been dat je moest zetten en met een tourniquet moest verbinden terwijl het bloed je puttee doorweekte en in je kistje druppelde zodat je, eenmaal overeind gekomen, naar de eerstehulppost kon strompelen, waarbij elke tweede stap een zuigend geluid voortbracht.

Ga naar het front van een ander, als je per se wilt gaan. Daar zal je fantasie uitkomst bieden en lukt het je misschien om een beeld te vormen van de dingen die daar zijn gebeurd. Maar ga niet terug naar je eigen front, want de complete verandering en de opperste, dodelijke, eenzame eentonigheid van de effen groene velden, destijds opengereten door granaattrechters en verscheurd door loopgraven en prikkeldraad, zullen tegen je samenspannen en je doen geloven dat de plekken en gebeurtenissen die zoveel indruk op je hebben gemaakt slechts ijldromen waren of leugens die je jezelf had wijsgemaakt. Het is alsof je het verlaten halfduister van een theater betreedt waar werksters de boel aan het schrobben zijn. Ik weet waar ik over praat, want ik ben net terug geweest naar mijn eigen front.
(…)
Ik had geprobeerd iets te herscheppen voor mijn vrouw en jammerlijk gefaald. Het verleden was zo dood als een kapotte grammofoonplaat. Het najagen van gisteren leidt enkel tot een koude kermis – en als je daar bewijs voor nodig hebt, ga dan maar terug naar je vroegere front.”

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/12/lees-hier-een-nooit-eerder-vertaald-verhaal-van-ernest-hemingway/

Reacties graag naar mailadres.