knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Katelijne De Nys, hoofd van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen : ‘Iemand moet toch nuchter blijven’

1 september 2015

Katelijne De Nys, Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen : ‘Iemand moet toch nuchter blijven.’ De Morgen 03052013
Eindelijk iemand die met verstand, empathie en redelijkheid licht laat schijnen in de krochten van Big Pharma.
Hoe moet het nu verder met Viktor?
“Ik kan niet geloven dat zijn verhaal hier stopt, zelfs al komt er een negatieve beslissing vanuit de regering. In een land als het onze zijn er toch andere mogelijkheden? Kwatongen beweren dat ik vind dat zijn ouders er maar zelf voor moeten opdraaien. Dat is niet waar. Zij kunnen nog altijd terecht bij het Bijzonder Solidariteitsfonds van het RIZIV, een soort noodpotje. In tegenstelling tot wat wij doen, nemen ze daar wel beslissingen per patiënt.”

U had nog nooit van Viktor gehoord, nu kennen alle Belgen hem. Maakt dat de zaak niet anders voor u?
“Ik ben arts, ik weet maar al te goed dat er achter elke ziekte gezichten schuilgaan. Als radiotherapeute heb ik jongeren gezien met zware kanker, ik heb mensen zien doodgaan. Bij elk terugbetalingsdossier denk ik aan de patiënten erachter. Ik probeer zo integer mogelijk te handelen, als dokter, als moeder, als collega. “Ik vind het spijtig dat er nu zovele andere patiëntjes vergeten worden. In onze commissie willen we met iedereen rekening houden. Iemand moet nuchter blijven als iedereen zich laat meeslepen door emoties. Anders geef je gewoon toe aan de farma-industrie, en dat is onhoudbaar.”

En dan nog even Leo Neels als ridder van de graal over tragiek en komedie:
Volgens Leo Neels van lobby- organisatie Pharma.be wordt het steeds moeilijker om “het financiële en het ethische te verzoenen”. “Dit is een debat dat wij helaas dikwijls voeren. Het valt vaak voor dat een patiënt die gebaat is bij een geneesmiddel er toch geen toegang toe kan krijgen. Dat zijn tragische verhalen.” “Aan de ene kant heeft de staat schaarse middelen”, licht Neels toe. “Dan moet de regering keuzes maken. Gaat het over geneesmiddelen, dan komt dat vaak neer op een beperking van de terugbetaling. Aan de andere kant heb je de farmabedrijven, die hun investering moeten terugwinnen. Zij hebben ook een verantwoordelijkheid tegenover hun onderzoekers.”

Reacties graag naar mailadres.