knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

CANVAS ONLINE: Rest in peace – Kroatië

21 december 2015

Rest in peace

Oorlog in Kroatië: 1991-1995 

20 jaar geleden eindigde de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog. Waar kwam dat onafhankelijkheidsstreven vandaan? Het is geworteld in 1000 jaar geschiedenis.

In Rest in Peace volgen we de eigenzinnige jonge tv-reporter Lucija Car. Wanneer ze bij het researchen van een newsstory stoot op het verhaal van een gevangeniskerkhof dat iedereen zo snel mogelijk wil laten verdwijnen, gaat ze op onderzoek uit.

Daarmee roept ze de geest op van het woelige recente verleden in Kroatië, een verleden dat iedereen zo snel mogelijk wil vergeten. Lucia raakt verstrikt in een web van geheimen, misdaden en samenzweringen waarbij zowel policiti, gewone burgers als de media betrokken blijken. Uiteindelijk brengt ze niet alleen haar eigen leven in gevaar, maar wordt ze ook geconfronteerd met ongemakkelijke waarheden over haarzelf en haar dierbaren. Overtuigd dat alleen de waarheid een betere wereld tot stand kan brengen, zet ze haar onderzoek toch door. Om de doden in vrede te laten rusten, moeten de levenden een prijs betalen.


In de eerste reeks graaft de journaliste met behulp van een oude cipier, die in haar iets van zijn dode dochter herkent, de geschiedenis op van de lijken op de begraafplaats van de oude gevangenis. Hier gaat het snel met telkens een nieuwe casus bij een nieuw kijk met een boeiende doorkijk in het reële socialisme in Joegoslavië, waarna de niet minder reële burgeroorlog die als onafhankelijkheidsoorlog gevierd wordt in Kroatië. Ook de huidige pijnlijke kantjes worden niet verdonkeremaand in deze reeks waarbij de journalisten zelf erg dicht bij haar eigen verleden komt.

In de tweede reeks wordt een lange zoektocht volbracht naar de verwevenheid van vroegere en huidige politiek, maffia en industrie, opportunisme en uitbuiting, arbeidersleed en – lust, zwartgeld en smokkel, staking en asbestvervuiling, mystiek en moorden. Het eindigt in een bloederige slachtpartij die alleen de onderzoeksjournaliste ongehavend overleeft. Althans lichamelijk.

Soms wat clichématig, maar al bij al veel meer dan het obligate roken en drinken en stoere praatjes: een boeiende reeks over het vaak pijnlijke verleden van de nieuwste EU leden – Kroatië is sinds 2013 lid van EU.

 

Reacties graag naar mailadres.