knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Vandaag ‘Le Silence de Lorna’, wanneer ons ‘Lorna Plan’?

4 september 2008

Le SILENCE DE LORNA van Luc & Jean-Pierre Dardenne
met Arta Dobroshi, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione,

De nieuwste film van de gebroeders Dardenne heeft iets van een stripverhaal, ' La BD de Lorna'. Soms is er een kleurvoering die je niet vergeet zoals bij Hergé.
Dan weer een reeks plaatjes na elkaar waarbij het verhaal perfect voorspelbaar blijkt.

De strip van de hoofdrolspeelster is het enige hoogtepunt in de benauwende stilte.

De opening met het vooral verwarrende spel van de koppen van Lorna en Claudy wordt ruimer en triester, want zij blijkt als Albanese een papieren huwelijk te hebben gesloten met een junk om zo de Belgische nationaliteit te verwerven. Dan kan ze met haar Albanese geliefde een snackbar beginnen in een troosteloze wijk van Luik.
Eens Belgische moet ze zo snel mogelijk scheiden en als dat niet kan weduwe worden.
Om zo door haar passenpooier uitgehuwelijkt te worden aan een criminele Rus die dringend om een Belgische pas verlegen zit.
Kwestie van wat centen te mikken voor het gezamenlijke project.

De film speelt zich af in het hoofd van de hoofdrolspeelster, Arta Dobroshi.
Zij vertoont een evolutie in haar emoties en enig reliëf in haar gedrag en weet haar rol overtuigend te brengen. De overige personages zijn vlak en figureren als stripfiguren.
De film biedt ook enig inzicht in de sms-cultuur en de betekenis van een gsm voor gerafelde mensen aan de eenzame rand van de samenleving.

Dat de gebroeders Dardenne met deze film het stilte-taboe hebben doorbroken dat heerst over de asiel- en mensenhandel siert hen evenwel.
Dat ze de moed gehad hebben om met deze strip van Lorna het solidariteitsgewauwel van cdH minister van werk en gelijke kansen, Joelle Milquet, te doorprikken siert hen evenzeer.

Wanneer Laurette Onkelinx in 2000 na de Rosetta film van Luc en Jean Pierre Dardenne een Rosetta startbanenplan lanceerde was dit een mediagenieke vondst in de strijd tegen de jeugdwerkloosheid, zij het met een wel erg kwakkele uitvoering.

Een Lorna Plan is vandaag even noodzakelijk en mediageniek – en liefst minder kwakkel – in de strijd tegen professionele mensensmokkelaars en dito organisatoren van hongerstakingen en kraanklimoefeningen.

Waar wachten vice premier Milquet en de minister van migratie- en asielbeleid, Annemie Turtelboom, nog op om een degelijk Lorna Plan op te zetten.

Dames, zet hem op, sla de handen in elkaar, peil elkaars droeve blik en doorbreek de stilte van Lorna.
Jullie zijn de schaamte toch reeds lang voorbij, mogen we hopen.

Reacties graag naar mailadres.