knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Eugeen Van Mieghem Museum Antwerpen

7 september 2008

Eugeen Van Mieghem Museum Antwerpen
Zelden zo'n boeiende en gedreven rondleiding mogen meemaken als die door Erwin Joos, de voorzitter van de gelijknamige stichting wanneer hij voor bezoekers de geheimen onthult in het Eugeen Van Mieghemmuseum op de Antwerpse Linkeroever .

Zelden op zo'n kleine oppervlakte zoveel liefde zien schitteren voor mensen aan de rand het water, waar voor miljoenen het leven abrupt ophield in de hoop aan de overkant een nieuw elan te krijgen. Eugeen Van Mieghem zag aan de ouderlijke café langs de Montevideostraat de volksverhuizers rond de vorige eeuwwisseling op de vlucht voor de pogroms uit het oosten. Hij had oog voor gewone mensen, havenwerkers, en havenmeisjes. Hij schreef zijn leven in tekeningen. Hij leidde het volhoudend aan de rand van de haven, bij het water en wat er aanspoelde.

Erwin Joos heeft sinds 1982 van de herontdekking van de schilder Eugeen Van Mieghem zijn levenswerk gemaakt. Hij doet het met veel empathie en tederheid voor de schilder en zijn omgeving. Hij leidt je aan de hand van de tekeningen en schetsboeken door het Antwerpen van het einde van de XIXde en het begin van de XXste eeuw waar de oude wereld verkruimelde op de rand van rijkdom en kunst om plaats te maken voor nieuwe waanbeelden over schoonheid, macht en onnoemelijk veel leed tijdens de eerste wereldoorlog.

Bij de upgrading van het Eilandje wordt gelukkig het verleden een belangrijk houvast. Met de Van Mieghemwandeling, de Red Star Line en het volksverhuizers in het MAS wordt recht gedaan aan de geschiedenis. Waar ooit vlug genot, valse hoop, zelfverzonnen of aangeprate illusies mensen rechthielden in de stormen van de geschiedenis en hen de Atlantische Oceaan opdreef of lokte, zullen beelden naar het werk van Van Mieghem de passanten de kans geven te reflecteren over de wind en het water, over de stank voor dank.

Reacties graag naar mailadres.