knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Gent Sint Pieters Kunsthal – Vlaamse wandtapijten: Flanders Technology uit de XV en XVI de eeuw

26 december 2008

Nog tot 29 maart 2009 kan je in de Sint Pieters Kunsthal te Gent een adembenemende tentoonstelling van Vlaamse wandtapijten bezoeken in zalen en zaaltjes, langs trappen en treden op en neer en heen en weer, maar overal schitterend gepresenteerd als het toppunt van Europese chique uit de XV en XVI de eeuw.?

De tentoonstelling ? Vlaamse wandtapijten voor de Bourgondische hertogen, keizer Karel V en koning Filips II?? is een van de eerste verzamelingen met audiovisuele toelichting – doch zonder catalogus – die zo knap wordt uitgelicht. De begeleidende muziek is mooi, de achtergrondgeluiden lachwekkend en sommige stukken audiotekst tenenkrullend.

Maar al bij al vergaap je je als bezoeker aan een luxueuze ambulante vorm van wandversiering die aan de grootste Europese hoven eeuwenlang de ultieme uiting van goede smaak en fenomenale rijkdom bleef.?

In barre omstandigheden heb ik honderden van deze immense tapijten gezien in eindeloze gangen van gereputeerde musea in Frankrijk, Itali?, Duitsland, Spanje en Belgi? met een droefgeestige belichting van flets verbleekte kleuren. Dit is in niets te vergelijken met wat en hoe in de Gentse Sint Pieters Kunsthal wordt gerealiseerd.?

Bezoekers krijgen er zelfs een filmpje bij over deze unieke en dure weeftechnieken die eeuwenlang fortuinen naar de weefcentra in Brussel, Oudenaarde, Gent, Brugge, Mechelen en Doornik draineerden.?

Flanders Technology van toen, nooit meer ge?venaard.

Op internet bij Klara hoor je boeiende toelichtingen.

http://users.telenet.be/geertW/Site%20Wandtapijten/Home.html

http://www.klara.be/cm/klara/2.1410/1.49698

http://www.klara.be/cm/klara/2.1410/1.48950-behang-van-de-bourgondi%25C3%25ABrs

http://www.klara.be/cm/klara/2.1410/1.47932-vlaamse-wandtapijten-in-chicago

?

?

?

Reacties graag naar mailadres.