knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Museum Dr. Guislain en het Filmfestival Gent: Het Spel van de Waanzin, over gekte in film en theater

26 december 2008

Het Museum Dr. Guislain en het Filmfestival Gent presenteren:

Het Spel van de Waanzin, over gekte in film en theater

nog tot 12 april 2009

?

Naar goede jaarlijkse gewoonte heeft het Museum Dr. Guislain een ferme tentoonstelling met ? Het spel van de waanzin?. Eens e meer wordt duidelijk gemaakt hoe dun de grens is tussen het menselijke spel van waanzin en wijsheid. Waan of wijs is vaak afhankelijk van de positie waarin de speler zich bevindt. Hij of zij kan dit zelf kiezen of wordt vaak gedwongen co?rdinaten in te nemen waaraan belangrijke voor- en nadelen verbonden die bij de keuze niet altijd even duidelijk lijken.

?

Waanzin is taboe, maar fascineert mateloos. Deze dubbelzinnige houding zet aan tot spel: we fantaseren, ontvluchten en dollen er op los. Het spel van de waanzin verkent de gespeelde gekte in filmfragmenten, beelden van theaterstukken, historische schilderijen, miniatuurtheaters, art brut en hedendaagse kunst. Archetypes als de nar, de hysterische vrouw, de gekke dokter, de gestoorde vorst en de gevaarlijke gek passeren de revue.
Herkennen wij geen aspecten van onszelf in deze stereotiepe gekken? Er wordt zowel gefocust op het theatrale van de waanzin als het therapeutische van het theater. De sc?ne wordt belicht als een plaats voor gekte, ritueel en genezing.

Werk van velen wordt gepresenteerd als illustratie: James Ensor, Jan Fabre, Hugo Claus, Fernand Khnopff, Dirk Braeckman, Jack Nicholson, Dirk Roofthooft, David Lynch, Jan Vercruysse, Julien Schoenaerts, Koen Broucke, Ger van Elk, Guy Cassiers, Johan Dehollander, Woody Allen, Alain Platel, Ingmar Bergman, Eric De Volder, Guy Van Bossche, Abattoir Ferm?, Henry Darger, Pedro Almodovar, Lemm & Barkey, ?

De catalogus bij Roulartabooks is de moeite.?

Reacties graag naar mailadres.