knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

MO*: Troepen en Tractoren – Stiglitz geciteerd over de geglobaliseerde vloedgolven.

28 februari 2009

In MO* van maart 2009 citeert Gie Goris in zijn voorwoord ‘Troepen en Tractoren’ een bedenking van Nobelprijs Economie Joseph Stiglitz over het wassende water en de geglobaliseerde vloedgolven:

’ Bij wassend water gaan alle boten mee omhoog, groot en klein. Dat rooskleurige beeld vat mooi samen hoe neoliberale denkers de toekomst zagen. Natuurlijk verdienden de allerrijksten meer geld dan ze konden overzien, maar de zegeningen van de vrije markt zouden uiteindelijk iedereen ten goede komen. Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar Economie, waarschuwde enkele jaren geleden al dat de gemondialiseerde economie geen kwestie is van gemoedelijke afwisseling van eb en vloed, maar van groeipieken en dalen die echte orkaankracht ontwikkelen.

?De realiteit van een slecht gestuurde mondialisering is een vloedgolf die heel veel kleinere bootjes doet kapseizen en iedereen zonder reddingsvest verdrinkt.? Nu blijkt dat ook de oceaanstomers en vliegdekschepen niet bestand zijn tegen de perfect storm die over de wereldeconomie raast. Stiglitz was lang niet de enige die goed gefundeerde waarschuwingen de wereld instuurde, maar critici werden tot voor enkele maanden weggehoond. Als de crisis tot nu ??n voordeeltje oplevert, dan is het dat de neoliberale ideologen een stuk minder geloofwaardig klinken dan de voorbije decennia.’

Reacties graag naar mailadres.