knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Bij Gerhard Richters Portretten : De dingen zijn niet wat ze lijken.

8 maart 2009

’ Het oog ziet meer dan het hart weet’ ?- William Blake ’

’ Wat we zien helpt ons de wereld begrijpen maar verhindert ons de werkelijkheid te doorgronden. Zijn is schijn. ’ – Gerhard Richter

Spelers en toeschouwers in een veilige en duurzame samenleving weten dat ons samenleven een spel is, dat het toneel is, maar zij accepteren dit spel als alternatief voor oorlog, voor een moordend en dodelijk handgemeen.

Wie niet bereid is de relativiteit, de misleiding, kortom de fictie als kern van onze waarneming te aanvaarden, te erkennen en te bespelen, zal gedreven worden tot geweld ? zelfs fysiek geweld ? als slachtoffer of als dader, wat binnen een bepaalde bevolkingsgroep, een cultuur of volkerenconglomeraat telkens weer bijzonder weinig duurzaam gebleken is.


?Laat ons ziende blind zijn !?Laat ons elkaar in de blinde ogen kijken,?zodat eenieder zichzelf kan zien,?wanneer je de oogleden sluit,?een negatief beeld tegen een bloedige achtergrond,?van al wie voor ons kwam en al wie na ons zal zijn.?


Al onze zieners zijn blind. Zij houden hun ogen gesloten voor het verblindende ?Licht van het hier en nu, opdat hun brein begrijpen kan, wat is geweest en wat komen zal.


Al wie het ?Licht? werd gegeven, kan hoogstens nog scherp gelijnde schaduwen vermoeden.


Zonovergoten woestijnen krijten onweerlegbare lijnen die verglijden in een fata morgana van het unieke Grote Gelijk.


Nevelen en schaduwen in de schemering van het woud zijn de basis van twijfel en onzekerheid, de echte kracht en kern van het Europese ongeloof, onze grootste kans op een minimum aan menselijkheid.


?


Gerhard Richters Portraits nog tot 31 mei 2009 in National Portrait Gallery London.


?


?

Reacties graag naar mailadres.