knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Brugpensioen: Het is absolute nonsens om bruggepensioneerden te culpabiliseren voor de economische malaise

12 oktober 2005

Opiniestuk De Standaard woensdag 12 oktober 2005
Bart Meuleman (De auteur is socioloog aan de KU Leuven.)

"Het is absolute nonsens om bruggepensioneerden te culpabiliseren voor de economische malaise. Het is een spijtige zaak dat de Oeso het eindeloopbaandebat vergiftigt met foutieve redeneringen."

In een recent rapport maant de Oeso, zeg maar de studiedienst van de ontwikkelde landen, België aan om het brugpensioen af te bouwen (,,Over vier jaar minder werkenden’‘, DS 11 oktober ). Maar de economische analyse waarop de Oeso haar aanbevelingen baseert, raakt echter kant noch wal.

,,Ouderen verwijderen uit de bedrijven, schept absoluut geen plaats voor jongeren’‘, aldus de Oeso. Om haar stelling te staven verwijst de Oeso naar cijfers waaruit blijkt dat landen die ouderen vervroegd op pensioen sturen, vaak met een hoge jeugdwerkloosheid kampen.

Maar daaruit besluiten dat het brugpensioen tot jeugdwerkloosheid leidt – zoals de Oeso suggereert – is een redeneerfout buiten categorie. Samenhang tussen twee fenomenen is lang niet hetzelfde als een oorzakelijk verband.

Het klopt dat het brugpensioen niet altijd direct banen schept voor jongeren, omdat het vaak als substituut voor naakte ontslagen dient. Maar oudere werknemers opnieuw op de arbeidsmarkt gooien in plaats van brugpensioen toe te kennen, maakt het voor jongeren wel moeilijker om een job te vinden.

Ten tweede stelt de Oeso foutief dat er op korte termijn tien procent minder mensen tewerkgesteld zullen zijn. Ze verwart daarbij het aantal tewerkgestelden met de bevolking op beroepsactieve leeftijd.

Het klopt dat de bevolking op beroepsactieve leeftijd zal dalen (tussen 2010 en 2030 met circa 400.000 personen volgens de Studiecommissie voor Vergrijzing). Maar dat hoeft niet te betekenen dat ook het aantal tewerkgestelden zal afnemen. België heeft een leger werklozen (volgens de RVA meer dan 400.000 werklozen jonger dan 50) dat klaarstaat om de vrijgekomen arbeidsplaatsen op te vullen.

Het is absolute nonsens om bruggepensioneerden te culpabiliseren voor de economische malaise. Het is een spijtige zaak dat de Oeso het eindeloopbaandebat vergiftigt met foutieve redeneringen.

Bart Meuleman

(De auteur is socioloog aan de KU Leuven.)

www.oecd.org

Leave a Comment

Please note: Uw reactie wordt bekeken voor publicatie, dit kan even duren.