knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Museum Dr. Guislain: ?In de Marge. Belgische documentaire fotografie.? – ‘Naar den Congo!’

11 juni 2011

Museum Dr. Guislain: ?In de Marge. Belgische documentaire fotografie.?

Ik begrijp niet waarom men bij een dergelijke “>als zeer prestigieus omschreven tentoonstelling nog steeds zo oubollig tewerk gaat. Als het op de presentatie van de beelden aankomt.

Voorzeker, er zijn weer eens fascinerende foto?s te zien en sommige werden eens te meer schitterend ge?taleerd, zoals we dat van de Guislain-scenografen intussen gewoon zijn.
Maar waarom wordt een dergelijke fotocollectie niet uitgebreid dan wel vervangen door een exclusieve digitale beeldpresentatie op groot scherm, dan wel vele kleinere schermen zodat de bezoeker zelf door de collectie kan struinen.
Als dit kan in het Nederlands Fotomuseum Te Rotterdam, mag dit toch niet onoverkomelijk zijn in Vlaamse musea die menen een fototentoonstelling te moeten aanbieden.

Overigens was de enige collectie die echt kon beklijven die van “Ga?l Turine met zijn serie “>VOODOO over dit soort “>eeuwenoude religieuze truken van de foor die zich vanuit Afrika met de slavenhandel over Haiti, de Caraiben en heel Amrika zou verpreid hebben.

?In de Marge? was weer eens ferm in de pers gezet, maar woog mij ditmaal veel te licht voor Dr. Guislain.

En dan heb ik het niet eens over het ongelooflijke geneuzel ?Naar den Congo!? op de zolderverdieping die nog loopt tot volgend jaar naar aanleiding van het vertrek in 1911 van de Broeders van Liefde als missionarissen naar Congo. Generaal-overste Br. Ren? Stockman heeft er een boekje aan gewijd waarvan we mogen verhopen dat ietsje meer wordt dan een hagiografie over heldendaden en idealisme van de Broeders van Liefde.
Dat was deze tentoonstelling alleszins niet.
Een compleet gemiste kans om een genuanceerd beeld te brengen over het leven, de liefde en het lijden van de broeders en hun gelovigen in zwart Afrika.
Van zelfkritiek is geen sprake, van de duistere kantjes evenmin.
Nochtans is de generaal-overste een sleutelfiguur die de historische moed zou kunnen hebben om de coulissen te ontsluiten en sluiers te lichten.

Reacties graag naar mailadres.