knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Gallo-Romeins Museum Tongeren – Sagalassos, City of Dreams?

2 november 2011

“>Sagalassos, City of Dreams?
Totaal anders dan de klassieke archeologische tentoonstellingen ?n voor het hele gezin. Dat is ?Sagalassos, City of Dreams?.

Hoe levendig we het ook oproepen of verbeelden, het verleden wordt steeds vager, van gevoel ontdaan, door de vergetelheid uitgewist.??(D. Lowenthal)
Een realistisch beeld van het verleden proberen op te roepen, is zoals uit een helder verlichte kamer kijken naar de duisternis. ?Het lijkt wel alsof er iets is, daar buiten in de tuin – de onzekere vormen van bomen die zacht bewegen in de wind, ? of is het slechts een afbeelding die op het raam is geschilderd, ? ? ?Is er helemaal niets daar buiten en is de verlichte kamer de enige werkelijkheid?
(D.S. Carne-Ross)

Raak in de ban van deze monumentale antieke stad door een megaprojectie met nooit geziene beelden van de bijna buitenaardse site. Word meegezogen in haar ?successtory? door prachtig uitgekapte sculpturen van keizers en goden. De meest bijzondere staan te pronken in een spraakmakend decor van operaregisseur Guy Joosten.
?Heeft u kinderen? Verken de expositie dan op speelse wijze in het gezelschap van Pegasus, het vliegende paard.
???Sagalassos, City of Dreams? is een droom van een tentoonstelling, ver van de begane paden en vol ambitie. Net zoals Sagalassos zelf.

‘Sagalassos, City of Dreams’ wordt in alle media fors gepusht als d? tentoonstelling in het Galloromeins museum te Tongeren.
Een bezoek is weer zo’n ‘Limburg alleen’ belevenis: de PR is vaak – om niet te zeggen ‘altijd’ – beter dan de inhoud.
En eerlijk, ‘t is meer dan de moeite op het vlak van didactiek, pedagogiek, enscenering, multimedia en wat al niet meer.
Maar de kwaliteit van de beelden, opgegraven stukken en analyses blijft op het niveau van de al even didactische, pedagogische multimedia tentoonstelling in de rest van dit ’ Europees Museum van het jaar 2011’ – waarvoor onze felicitaties.
Verder geen echte topstukken zoals aan de westkust van Turkije in de Ionische muurloze steden, geen fundamentele referenties noch verwijzingen naar belangrijke intellectuele, artistieke, politieke omwnetelingen of gebeurtenissen in het hele lange leven van Sagalassos.
In feite was Sagalassos zijn hele bestaan een ‘city of dreams’ en is het dat nog steeds: veel beloven en weinig geven. Een luxe ressort voor schatrijke handelaren en hun entourage of hofhouding, steeds bij de eersten om de huik naar de nieuwe heersende winden te hangen, maar behoudens nieuwe rijken met hun aangepaste smaak leverde dat niet echt veel beklijvend op behoudens luxe architectuur, infrastructuur en een paar beelden in de publieke ruimten bij dito fonteinen. Begeleidende teksten in het Nederlands, Frans ?n Turks, waarvan het niet helemaal duidelijk is of het om een letterlijke vertaling gaat.
Wel een woordje over de oudchristelijke Michaelietensecte maar niets over mogelijke conflicten rond de Arianen en gnostici.
Sagalassos lijkt een toplocatie voor archeologie en aanverwante disciplines, zoals binnen enkele eeuwen Nice in Frankrijk en Miami in Florida, vrees ik.

?Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan vooraf ging.? (Marcus Aurelius, Romeinse keizer 121-180 na Christus).
En dat geldt zeker met evenveel woorden voor Limburg.

Reacties graag naar mailadres.