knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Beppe Fenoglio, Een priv?kwestie

11 oktober 2012

Beppe Fenoglio, Een priv?kwestie – uitg De Bezige Bij 2012

vert. Mieke Geuzebroek & Pietha de Voogd.

 

Interessante vertaling van ‘Una questione privata’ van Beppe Fenoglio over de realiteit van het Italiaanse partizanenleven aan het einde van WOII in de Langhe rond Alba (Piemonte) ?die ietwat verschillend was van de verhalen in de beroemde partizanenliederen.

In zijn voorwoord merkt Ernest van de Kwast op: ’ Het hart van ‘Een privekwestie’ wordt gevormd door de barre, levensgevaarlijke tocht die Milton onderneemt, maar ondanks de fysieke beproevingen kwam deze voettocht op mij ook over als een innerlijke reis: hoe dieper in de modder, hoe dieper in de ziel.

En daar openbaart zich het conflict , niet het combattieve tussen de partizamnen en de fascisten, maar dat tussen Milton, zijn beste vriend Giorgio en Fulvia’.

(...) ‘Daar overviel hem het volle besef van zichzelf, Fulvia, Giorgio en de oorlog’. De ‘ik’ op de eerste plaats, daarna de rest. (...)

Het einde van het boek leest als een droom, of in elk geval als een hallucinatie, en je weet niet of hetgeen wat Milton overkomt, echt gebeurt. Maar dat maakt niet uit. Het laat je ademloos achter, alsof je zelf als een paard – ‘(...) ogen helemaal wit, (...) mond opengespred en schuimend’ – achter de waarheid bent aangestormd.

 

 

Reacties graag naar mailadres.