knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

vrt deredactie.be blog : De nieuwe kleren van de majesteit

17 februari 2014




Winterse sporten en wintersporten verwarmen de harten van toeschouwers die graag in grote groepen genieten van winnen en verliezen. Belevingsevenementen als het ware, om naar uit te kijken.




Nationale sporten


Wie zich realiseert hoeveel leed topsporters doorstaan om hun niveau te bereiken of te behouden, twijfelt aan hun gezond verstand en dat van hun hofhouding. Topsporters zouden een voorbeeldfunctie hebben om jonge mensen aan te zetten tot lichaamsbeweging wegens gezond. Zelf martelen ze lijf en leden om de hoogste toppen te scheren. Vaak kan het niet zonder langdurig gebruik van extra versterking waarna de rest van hun leven getekend blijft door de stigmata van het sportieve offer.

Bovendien blijken die winterse sporten vaak een wat raar extra-sportief randje te koesteren, net zoals hun zomerse tegenhangers.
Neem nu de nationale Vlaamse sport van het veldrijden waar pezige kerels met een gesofistikeerde fiets ongelooflijke toeren uithalen in doorgaans barre weersomstandigheden. Binnen de lage landen bij de zee is deze discipline van het moddertrappen wereldbekend en zijn de fietskunstenaars van wereldklasse. Veldrit wedstrijden groeien uit tot enorme volksfeesten met overmatige inname van hartversterkers door de kleumende sportliefhebbers langs het parcours. Hen breekt het klamme zweet van binnenuit. Toch blijft dat beperkt tot de menigte toeschouwers.




Ridders van de droevige figuur


Zelfs in de aanloop tot de schoonmoeder aller verkiezingen blijven in Vlaanderen hoogwaardigheidsbekleders en gestelde lichamen die aan de meet prijzen uitreiken, nog steeds verschoond van klammig enthousiasme.

Bij onze noorderburen kan dezer dagen de leut niet op wegens Olympische Winterspelen. Geen volk ter wereld dat zo leeft naar de winterolympiade met schaatsen als veldrijden op ijs.
Dit keer in een land dat lak heeft aan Hollandse moraalridders voor homorechten, vrije meningsuiting en minderheden. De baas van dat verre Rusland koestert een visie over democratie die ietwat verschilt van die van Oranje. En ook wil deze topjudoka graag sparren met de ridders van de droevige figuur.
Reeds een half jaar toeteren de Nederlandse regenten over de forse bewoordingen die ze zullen gebruiken om de Russische president te kapittelen. Daartoe trekken ze met de grootste en zwaarste delegatie naar Sotsji 2014. Niet alleen de minister president, de minister van sport en volksgezondheid, maar ook de koning zelf, mijnheer!
Om van de koningin nog maar te zwijgen.




Majesteitelijk


En dan kregen de onderdanen beelden gepresenteerd van de aankomst van de 500 meter in Sotsji met hoogwaardigheidsbekleders die zich graag laten voorstaan op titulatuur als Majesteit en Excellentie. Een dag of wat eerder had Vladimir Poetin op hun verzoek deelgenomen aan het feestje voor de gouden medaille van de openlijk bisexuele Ireen Wüst in het Holland Heineken House. De vermaledijde president koesterde de kampioene aan zijn borst want Vladimir kent als geen ander de knepen van het politieke en promotionele judo.

Ongetwijfeld zal de minister-president van het landje bij de zee harde woorden gebruikt hebben tijdens zijn extra lange onderhoud met de president over mensen- en homorechten in zijn onmetelijke Rusland. Misschien hadden ze het ook nog over de viering vorig jaar van 400 jaar betrekkingen met de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Of over de oudste dochter van de president die naar verluidt gehuwd is met een Hollandse jongen uit Voorschoten. Of over de bitterballen van Van Dobben die niet en de Belgische bonbons die wel mogen getrakteerd worden in Sotsji.




De nieuwe kleren van de keizer


De minister-president en de beide Majesteiten hebben zonder meer de show gestolen met hun geëxalteerde bijval tijdens de overwinning van de Nederlandse schaatsers.

Maar is geluk wel zo heel gewoon bij Majesteiten en Excellenties?
Wie legitimatie bij kiezers of onderdanen zoekt in gespiegeld gedrag, sloopt de afstand waarmee de macht zichzelf omringt. Vertrouwelijkheid ondermijnt ook legitiem toegewezen macht die zich zo vertoont in de nieuwe kleren van de keizer.

Intussen stond een andere Excellentie in zijn nieuwe kleren voor het parlement omdat hij uit zijn nek kletste over de telefoon- en internet-afluisterschandalen. De immer media-beluste minister van binnenlandse zaken, Ronald Plasterk (PvdA), wist het allemaal te herleiden tot de schuld van de vermaledijde Amerikanen van de NSA. Dra bleek het zijn eigen geheime dienst die zonder toestemming Nederlandse burgers tapte.




Uitgeklede patiënten


En verder staat Edith Schippers, de liberale minister van volksgezondheid, welzijn en sport, in nieuwe kleren van niet betaalde premies in de zorgverzekering. Ruim 120.000 Nederlandser betalen hun zorgpremie al jaren niet of maar af en toe. Die openstaande premieschuld voor de ziektekostenverzekering bedraagt inmiddels een miljard euro.

Bovendien akoestisch zal de premie voor iedereen tegen 2015 nog eens met 20 procent stijgen: meer dan 200 Euro per jaar per persoon. Het eigen risico wordt opgetrokken naar 400 Euro en werkgevers zullen nog eens 1,6 miljard euro extra moeten bijdragen aan de zorgpremie voor hun personeel.

Bezuinigingen op de zorg en het doorschuiven van thuiszorg naar de gemeenten die vaak zelf armlastig zijn, laten steeds meer mensen in hun blootje achter. In 2015 wordt huishoudelijke hulp nog eens met 40 procent gekort. Begeleiding met 25 en verzorging met 15 procent. Tewerkstelling van laaggeschoolden in die sectoren loopt snel terug.
Veel Nederlanders hopen op zachte winters.

Een nieuwe heerser dient rustig, bedachtzaam en menselijk te werk te gaan en ervoor op te passen dat teveel vertrouwen hem niet onvoorzichtig en te veel wantrouwen hem niet onverdraaglijk maakt.” Niccolò Machiavelli



Reacties graag naar mailadres.