knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Reunie van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens

21 juni 2009

Van 5 juni tot en met 15 november 2009 loopt in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen de tentoonstelling REUNIE. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens. Meesterwerken uit het Koninklijk Museum terug in de Kathedraal.?

1559 was het oprichtingsjaar van het bisdom Antwerpen. Sinds de beeldenstorm 1566, de Spaanse Furie van 1576, de val van de stad in 1585 zag Antwerpen tot en met de Franse revolutie veel van haar kunstwerken vernietigen en afvoeren.

In de Kathedraal loopt nog tot 15 november een schitterende tentoonstelling van altaarstukken die na vele jaren weer samengebracht werden in de ruimte die ze ooit deelden.

Voor REUNIE werden de altaarstukken geraffineerd opgehangen tegen rode doeken waar vroeger altaren stonden. Er hangen prachtige stukken op de hoogte waarvoor ze destijds bedoeld waren. Dat maakt het moeilijker om te zien maar des te indrukwekkender om te kijken.

Fascinerend zijn ‘ Het gevecht der opstandige engelen’ van Frans Floris, Maerten de Vos met de ‘Bruiloft te Cana‘, Rubens?’ Kruisoprichting’ en de ‘Bewening van Christus’ van Quinten Metsijs.

Dit triptiek is 100 jaar ouder dan de fenomenale ‘Kruisafneming’ van Rubens, een wereld van verschil tussen de Middeleeuwse en de Barokke benadering van de bewening van het geofferde lichaam van de verlosser.

Bovenal maakt deze Reunie duidelijk dat de Kruisafneming van Peter Paul Rubens terecht de mooiste schilderij is in de Kathedraal en ver daarbuiten, niet alleen voor Japanners op zoek naar de fictieve roots van Nello en Patrasche in ?Een hond van Vlaanderen? .

Reacties graag naar mailadres.