knee compression sleeve

Er is nog zo veel dat ongezegd is. (Rutger Kopland)

Dupslog
Dupslog

Rubenshuis Anwerpen ? Kamers vol kunst in 17de eeuws Antwerpen

13 december 2009

Rubenshuis Anwerpen ? Kamers vol kunst in 17de eeuws Antwerpen

Naast de toch wel fenomenale omgeving en collectie van het Rubenshuis dat alleen daarom al regelmatig een bezoek waard is, wordt nu uitgepakt met de kunstkamers van Willem van Haecht en een paar topstukken van Antoon Van Dyck, David Teniers, Quiten Metsys,Jan Brueghel. Na de val van Antwerpen van 1585 bleek ik er op de grens met de gereformeerde landen nog ruim genoeg handel en geld in het spel om de Antwerpse burgerij de kans te geven status en rijkdom te etaleren voor wie er voor hen toe deed.
Feesten, ommegangen, stadspaleizen, muziekstukken, kerken en schilderijen waren allemaal aan de orde in het onderlinge opbod van de topsinjoren. De max was echter een ?kunstkamer? al dan niet naar de realiteit geschilderd door een deskundige meester. Op een schilderij werd in een breedbeeldoverzicht alle kunst en rijkdom van de opdrachtgever gekonterfeit, al dan niet tijdens een mogelijk bezoek van een machthebber. Krasser nog, de echte kunstenaar werd gevraagd om een miniatuur van zijn eigen werk op de kunstkamerversie te schilderen. Om van die vele grote ego?s gedaan te krijgen dat ze een onderdeel uitmaakten van een visueel evenwichtig en boeiend geheel was ongetwijfeld een meesterstuk.
In het Rubenshuis hangen alweer een paar topstukken van Antwerpse patsers. Leuk om zien hoe ze het toch maar klaar speelden op de rand van verschillende machten als handelaars, diplomaten, spionnen, smokkelaars en fraudeurs. Maar, het moet gezegd, ze hadden smaak en lieten zich graag leiden door eruditie, kennis en stijl, eerder dan de gebruikelijke platitudes van nieuwe rijken.

Reacties graag naar mailadres.